Nieuwe studie: extreem weer kan jaarlijks voor kwart miljard extra schade zorgen

Nederlanders gaan de komende jaren fors meer betalen voor hun auto-, opstal- en inboedelverzekering. Volgens de verzekeraars is dat het gevolg van het extreme weer.

Schade in Tilburg na de westerstorm van afgelopen woensdag. Beeld anp
Schade in Tilburg na de westerstorm van afgelopen woensdag.Beeld anp

De klimaatverandering zal huishoudens nog meer in hun portemonnee treffen dan al werd gevreesd. Bij het meest pessimistische scenario van het KNMI kan de schade aan huizen, bedrijven en auto's toenemen met ruim een kwart miljard euro per jaar.

Daarvoor waarschuwt het Verbond voor Verzekeraars in een nieuwe studie naar de gevolgen van klimaatverandering. Voor het eerst is hierin, naast woonhuizen, ook de schade van het wispelturiger weer aan auto's en bedrijven meegenomen. Aanleiding voor het rapport was de hagelbui die Brabant en Limburg in 2016 trof. Dat noodweer leidde tot bijna 100.000 schademeldingen.

'Het probleem', legt Rudi Buis van het Verbond voor Verzekeraars uit, 'is dat áls het de laatste jaren slecht weer is, het meteen ook echt idioot hard regent en hagelt.' Volgens de berekeningen van de belangenorganisatie dreigt de schade bij woonhuizen hierdoor jaarlijks toe te nemen met 103 miljoen euro, bovenop de huidige 165 miljoen euro. De hagelschade voor all risk verzekerde auto's kan op termijn zelfs verdubbelen, van 45 miljoen naar 90 miljoen euro.

Dat blijft niet zonder gevolgen voor de premies voor inboedel-, opstal- en autoverzekeringen. Die stijgen nu al. Een aantal verzekeraars, waaronder Achmea, zegt dat dit door de klimaatverandering komt. Of dat werkelijk zo is, valt onmogelijk te controleren. Zo wordt de premie voor een inboedelverzekering slechts deels bepaald door klimaatrisico's. Als tegelijkertijd het aantal branden of inbraken afneemt, kunnen de premies in theorie zelfs dalen.

Ook gaat het Verbond van Verzekeraars uit van het somberst mogelijke scenario, waarbij in 2085 de gemiddelde temperatuur 3,5 graad hoger ligt. De belangenvereniging houdt bovendien geen rekening met maatregelen die de komende jaren genomen worden om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten. Daar is nog veel mogelijk, ziet ook Buis. Behalve de overheid hoeven ook huishoudens niet stil te zitten. 'Neem de storm van afgelopen week. De bomen stonden nog in bloei, dus je kunt er donder op zeggen dat de dakgoten nu vol bladeren liggen. Als het dan komende week hard gaat regenen, zien wij al aankomen dat het aantal meldingen voor waterschade fors stijgt.'

De 5 grootste natuurschades voor particulieren in de 21e eeuw

1. 23 juni 2016, hagelbui, 200 miljoen euro schade

2. 18 januari 2007, storm (Kyrill), 175 miljoen euro

3. 28 oktober 2013, storm (Christian), 115 miljoen euro

4. 27 oktober 2002, storm, 75 miljoen euro

5. 28 juli 2014, wolkbreuk boven Amsterdam, 75 miljoen euro

De ondergelopen Bos en Lommerweg na een wolkbreuk boven Amsterdam, 28 juli 2014. Beeld anp
De ondergelopen Bos en Lommerweg na een wolkbreuk boven Amsterdam, 28 juli 2014.Beeld anp

De sector pleit daarnaast voor een verplichte collectieve overstromingsverzekering, als vast onderdeel van de opstalverzekering. Anders dan veel klanten nu denken, valt zulke schade zelden onder hun bestaande polis. Het plan zou Nederlanders maandelijks 'slechts één tot anderhalve euro' kosten, aldus het Verbond voor Verzekeraars.

Een soortgelijk plan werd in 2013 afgeschoten door de Autoriteit Consument & Markt. 'Als je boven op een heuvel woont en je dak en afwatering zijn goed, dan heb je misschien wel helemaal geen behoefte aan zo'n verzekering', legt woordvoerder Murco Mijnlieff uit. Volgens de kartelwaakhond woont de helft van de Nederlanders niet in gebieden die snel onder water kunnen lopen.

Zelf klimaatschade beperken?

- Zet waardevolle apparatuur in huis niet te laag. Een muziekstudio in de kelder is misschien toch niet zo handig.
- Leg de tuin niet vol tegels. Overtollig regenwater moet kunnen wegstromen.
- Houd de dakgoot vrij van bladeren en andere troep, dat voorkomt waterschade.
- De garage ombouwen tot keuken? Een dak boven de auto is met steeds hevigere hagelbuien geen overbodige luxe.
- Ideetje van het Verbond voor Verzekeraars: beloon dit soort preventieve maatregelen met premiekorting. Iets soortgelijks gebeurt nu al met het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden