Nieuwe start voor schoenenwinkels na faillissement

Ardenberg, het moederbedrijf van vijf schoenenketens en maandag door een rechter failliet verklaard, maakt voor een deel een doorstart. De nieuwe eigenaar wordt Yari Holding, die een kwart van de winkels open zal houden. Hierdoor worden 125 van de 360 banen behouden.

Jarl van der Ploeg
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Dat heeft de door de rechter aangestelde curator Marc van Zanten dinsdagavond bekendgemaakt. Ardenberg had in totaal 49 winkels in Nederland en België, waarvan het gros (39) onder de Van Dalen-vlag opereert - een schoenenwinkel die in 1893 werd opgericht in 's Gravenmoer en zich de laatste jaren vooral op het iets hogere segment richt.

In totaal werken er ongeveer 360 mensen bij het bedrijf, verdeeld over vijf ketens. Naast Van Dale maken ook de schoenenwinkels Bitter, Dr. Adams, DiCapolavori en Jan Jansen deel uit van moederbedrijf Ardenberg.

Van Zanten verwacht niet dat alle afzonderlijke merken blijven bestaan onder de nieuwe koper. De kans bestaat dus dat in ieder geval een paar van de vijf failliet blijven. 'We proberen uiteraard met zo veel mogelijk concepten een doorstart te maken.'

Zalando

De problemen die de schoenenwinkels nu de kop kosten, zijn vrijwel dezelfde die eerder dit kalenderjaar ook de 11 vestigingen van schoenenwinkel Taft tijdelijk deden sluiten, net als de 28 winkels van House of Shoes en de 141 filialen van Schoenenreus. In een notedop is dat de stormachtige opkomst van webwinkels als Zalando, de hoge huurprijzen en lage marges in de winkelstraat, de dalende toeloop en het almaar groeiende marktaandeel van goedkope ketens als Zara, H&M en Primark, die ook steeds vaker schoenen verkopen.

Yari Holding zal alle winkels voorlopig openhouden, maar na de zomer het grootste deel sluiten. Dan blijven 12 winkels op A1-locaties open die de basis moeten vormen voor een franchiseketen. Welke concepten dat zijn, is nog niet bekend.

Yari Holding is een zustermaatschappij van de Bos Groep die ook in de schoenenhandel zit.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden