Nieuwe rekenregels laten pensioenpremies stijgen

De pensioenpremies zullen volgend jaar met gemiddeld 5 procent stijgen, voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB). De financiële toezichthouder verlaagt dinsdag de rekenrente waarmee de pensioenfondsen hun pensioenverplichtingen moeten berekenen.

De Nederlandse Bank. Beeld anp

Door de lagere rekenrente dalen de dekkingsgraden van de pensioenfondsen en duurt het langer voordat deze de pensioenen weer kunnen indexeren. Die tegenvaller zal deels gecompenseerd worden met premieverhogingen, verwacht DNB.

De rekenrente is een cruciaal gegeven voor pensioenfondsen. Op basis van dit onafhankelijk vastgestelde percentage berekenen ze of ze over voldoende vermogen beschikken om straks de pensioenen van de huidige twintigers en dertigers te betalen. Hoe lager de rekenrente, hoe meer de pensioenfondsen nu al moeten oppotten.

Tot gisteren mochten de pensioenfondsen een vaste rekenrente van 4,2 procent gebruiken. Die werd eind 2012 ingevoerd in de veronderstelling dat de sterke rentedaling op de financiële markten tijdelijk zou zijn en dat de marktrente vrij snel weer zou stijgen. Dat laatste is niet gebeurd. De marktrentes zijn in de afgelopen jaren juist nog verder gedaald. Bovendien verwacht DNB nu dat de rente nog lang laag zal blijven, omdat de Europese Centrale Bank daarop bewust aankoerst.

Langetermijnbeloften

De kloof tussen de vaste rekenrente van 4,2 procent en de werkelijke langetermijnrente werd daardoor steeds groter, verklaarde DNB-directeur Frank Elderson dinsdag. 'Het risico bestaat dat pensioenfondsen zich daarmee rijk rekenen. Pensioenfondsen doen hun deelnemers veel langetermijnbeloften. Het is belangrijk dat die beloften worden waargemaakt. Daarom moeten we voorkomen dat de pensioenkas leeg is als de huidige werkenden aan hun pensioen toe zijn. Met het oog op een eerlijke en evenwichtige besluitvorming is het van groot belang dat fondsbesturen van een realistische rente uitgaan.'

DNB kiest nu daarom voor een variabele rekenrente, die aan de hand van de 30-jaarsmarktrente elke maand opnieuw wordt vastgesteld.

Het DNB-besluit viel bij de pensioenfondsen gisteren bepaald niet in goede aarde. Hun vermogenspositie staat al zwaar onder druk, dus ze zitten niet te wachten op nog strengere normen.

De Pensioenfederatie liet weten 'zwaar teleurgesteld' te zijn. Algemeen directeur Gerard Riemen: 'De pensioenpremie zal hierdoor de komende vijf jaar fors omhoog moeten. Ook zal het nog langer duren voordat we de pensioenen weer met de inflatie kunnen laten meestijgen.'

Dekkingsgraad

Ook vakbond FNV en ouderenvakbond ANBO reageerden erg kritisch op de beleidsmaatregel van DNB.

DNB wijst deze kritiek van de hand. Elderson stelt dat de pensioenfondsen onmogelijk verrast kunnen zijn door het besluit. Een door het kabinet aangestelde commissie van wijzen kwam eind 2013 namelijk al met het advies dit te doen. 'Het kabinet heeft dat advies destijds overgenomen, maar stelde de invoering uit omdat de Twee Kamer eerst Europese regelgeving voor verzekeraars wilde afwachten. Die is er nu en blijkt geen belemmering te vormen voor de invoering van de nieuwe, variabele rekenrente.'

Door de verlaging van de rekenrente zal de gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen over een jaar 3 procentpunt lager zijn dan hij was geweest met de oude, hogere rekenrente.

Dat heeft tot gevolg dat nog iets meer pensioenfondsen bij DBN een herstelplan moeten indienen waarin ze uitleggen hoe ze binnen twaalf jaar weer aan de minimumnorm denken te voldoen. In plaats van 160 zullen circa 170 fondsen dat moeten doen.

FNV-voorzitter Ton Heerts. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.