Nieuwe ramptelefoon voor premier Balkenende

Ergens in het torentje in Den Haag of elders op het Binnenhof moet hij nog staan; de vaste telefoon die de premier van het land gebruikt in het geval van een ramp of crisis waarbij het reguliere telefonienetwerk uitvalt.

Wouter Keuning

Binnenkort mag het apparaat de kast in of aan een museum worden geschonken. Het huidige noodnet, dat voor het laatst werd gebruikt bij de stroomstoringen in Schaarsbergen en de Bommelerwaard, is zo verouderd dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een nieuw communicatienetwerk laat bouwen. KPN, dat ook het bestaande netwerk al beheerde, won de aanbesteding en tekende afgelopen donderdag een raamcontract van 6,5 miljoen euro per jaar met het ministerie. Voor dat geld legt het telecombedrijf het komende half jaar een gloednieuw noodnet aan, dat het ook zal beheren en onderhouden.

Niet alleen de premier heeft overigens toegang tot het net. Ook burgermeesters, energiebedrijven, bedrijven die cruciale ict-netwerken beheren, de spoorwegen, ziekenhuizen en meldkamers voor het openbaar vervoer kan worden toegestaan een abonnement te nemen. De afzonderlijke vakministers gaan over de vraag of een aansluiting noodzakelijk is voor een bedrijf.

De burgermeester of minister in nood kan beduidend meer met het nieuwe noodnet dan met het oude, waarmee alleen gefaxt en gebeld kan worden en alleen met apart daarvoor aangesloten apparaten. De nieuwe verbinding ondersteunt, voor wie daarvoor wil betalen, ook e-mail, telefonie met de eigen mobiel en beeldbellen via een videoverbinding. Wat de diverse abonnementen gaan kosten, weet KPN nog niet.

De vernieuwing van het oude netwerk stond al lang gepland. Al bij een rampenoefening in 1999 ter voorbereiding op problemen rond de millenniumwisseling, bleek het noodnet niet meer in al te goede staat. Tijdens de oefening werd alleen via het noodnet gecommuniceerd, maar dat leidde in acht van de twaalf provincies tot problemen. Die werden volgens KPN destijds vooral veroorzaakt doordat er van het noodnet veel te veel naar mobiele nummers werd getelefoneerd. Daarvoor schoot volgens het telecomconcern de capaciteit tekort.

Het nieuwe noodnet biedt overigens geen oplossingen voor grote netwerkstoringen, zoals die van vorige week bij Vodafone.

De gemiddelde burger zal overigens geen toestemming krijgen voor een abonnement. Met het nieuwe netwerk kun je bovendien alleen maar bellen naar andere mensen met een abonnement. Het ministerie verwacht dat dat er zo’n 5.500 zullen zijn.

Premier Balkenende (ANP) Beeld
Premier Balkenende (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden