Nieuwe problemen bij Dico

Bestuursvoorzitter Michiel Herter van de beddenleverancier Dico was van plan vanuit een privévennootschap het distributiecentrum van Dico in Dedemsvaart over te nemen van Nieuwe Steen Investments (NSI)....

Van onze verslaggever

NSI wilde van het distributiecentrum af en Herter bekeek een privéaankoop als oplossing. Na overleg met de raad van commissarissen werd het voornemen afgeblazen, om belangenverstrengeling te voorkomen, zo stelt het concern. Wel heeft het bedrijf inmiddels een andere koper gevonden, ‘die de transactie onder gelijkwaardige condities wil realiseren’.

Dico verwacht het ‘conflict’ met NSI omtrent de verkoop te kunnen oplossen op een manier die voor alle partijen ‘bevredigend’ is. Hetzelfde geldt volgens de beddenleverancier voor het meningsverschil over het betalen van de huur.

Dico-topman Herter ligt onder vuur van het beleggingsfonds Recalcico van de activistische belegger Frans Faas. Recalcico eiste afgelopen september het vertrek van zowel het bestuur als de raad van commissarissen van Dico, omdat het vindt dat Dico een andere koers moet varen.

De leverancier van slaapkamermeubilair is akkoord met het aanstellen van een nieuwe raad van commissarissen, maar wil Herter uiterlijk tot de jaarvergadering van voorjaar 2008 in functie laten. Tot onvrede van Recalcico.

Een maand geleden was onduidelijk over hoeveel aandelen deze activistische belegger eigenlijk beschikt. Recalcico zei eerder 68,5 procent te hebben, maar moest daar later van terugkomen. Recalcico bereikte eind augustus overeenstemming met de Limburgse investeringsmaatschappij Mercurius om haar resterende 32 procent in Dico voor ruim 4 miljoen euro over te nemen. Eerder al had Recalcico van Mercurius ruim 20 procent overgenomen. Gisteren liet Faas weten dat die 32 procent van de aandelen door Mercurius nooit zijn geleverd, omdat er onenigheid over de leveringsvoorwaarden was ontstaan.

Recalcico riep op tot een aandeelhoudersvergadering waarin het fonds de hele raad van bestuur van Dico wilde wegsturen. Toen bleek dat Faas niet over voldoende aandelen beschikte, werd deze vergadering afgeblazen. Faas kondigde een maand geleden een rechtszaak aan over zijn verdwenen Dico-aandelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden