Nieuwe mijlpaal in economisch herstel: werkloosheid duikt onder magische grens van 5 procent

Voor het eerst sinds de zomer van 2011 zoekt minder dan 5 procent van alle mensen op de arbeidsmarkt per direct naar werk. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Jongeren en laagopgeleiden zijn nog steeds vaker werkloos dan ouderen en hoger opgeleiden, maar juist zij vinden nu sneller een baan.

Lisa van der Velden
Vooral in de bouw daalt het aantal WW-uitkeringen in rap tempo. Beeld Thinkstock
Vooral in de bouw daalt het aantal WW-uitkeringen in rap tempo.Beeld Thinkstock

Volgens het CBS waren in juni 'slechts' 446 duizend personen per direct op zoek naar werk - zo'n 4,9 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met gemiddeld 6000 per maand, terwijl het aantal mensen met betaald werk maandelijks juist met 11 duizend mensen toenam.

Uitkeringsinstantie UWV verstrekte eind juni 372 duizend WW-uitkeringen, 15 procent minder dan een jaar geleden. Uit de Juli-nota van de uitkeringsinstantie bleek twee weken geleden dat deze daling het UWV een besparing van 700 miljoen euro oplevert.

Uit de huidige werkloosheidscijfers blijkt dat jongeren nog steeds vaker werkloos zijn, maar dat jongere werklozen sneller aan een baan komen dan drie maanden geleden. Onder ouderen vlakt de werkloosheidsdaling juist af. Afgezet tegen crisisjaar 2011 is eenzelfde trend zichtbaar. Waar de jeugdwerkloosheid afgelopen juni lager was dan zes jaar geleden - 8,9 procent tegenover 9,5 procent in 2011- zijn 45-plussers tegenwoordig juist vaker op zoek naar een baan (4,7 tegenover 4,1).

Het aantal WW-uitkeringen onder jongeren tot 25 jaar daalt dan ook sterker dan dan onder 55-plussers. Uitgesplitst naar geslacht daalde het aantal mannen met een uitkering de afgelopen drie maanden harder dan het aantal vrouwen (min 4,8 procent versus min 2,2 procent). Onder laagopgeleiden is de werkloosheid nog steeds flink hoger dan onder hoogopgeleiden, maar daalt het werkloosheidspercentage wel sterker. Met het aantrekken van de economie neemt het verschil tussen de onderwijsniveaus dus af.

Opsteker

In bijna alle sectoren daalde het aantal nieuwe uitkeringen, maar vooral bouwbedrijven laten een bovengemiddelde afname zien, zo meldt het CBS. Zo lag het aantal uitkeringen in de bouw bijna 43 procent lager dan een jaar geleden. In de bankensector steeg het aantal nieuwe uitkeringen ten opzichte van 2016 juist (plus 18 procent).

In een reactie spreekt demissionair minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van een 'prachtige opsteker' en 'een mooie mijlpaal' in de strijd tegen werkloosheid. 'Vooral voor al die mensen die een baan hebben gevonden is dit geweldig.'

Zijn de magere jaren nu echt voorbij? Lees hier meer over het economisch herstel:

Minder werkloosheidsuitkeringen
Door het economisch herstel zal het UWV dit jaar 700 miljoen euro minder kwijt zijn aan werkloosheidsuitkeringen. De uitkeringslasten dalen in 2017 tot 4,9 miljard euro.

Een goed gevulde staatskas
Voor de formatieonderhandelingen begonnen, had Dijsselbloem goed nieuws voor de partijen: In 2021 heeft Nederland naar verwachting een begrotingsoverschot van 1,3 procent van het bruto binnenlands product. In euro's: in dat jaar ontvangt de overheid 10,7 miljard euro meer dan dat zij uitgeeft.

Het kan niet op: economische groei en begrotingsoverschot blijven toenemen
En dat zal de komende jaren nog wel even doorgaan, becijferde het Centraal Planbureau (CPB) eind maart.

Het goede doel is weer in trek
Na enkele magere jaren door de crisis kregen de goede doelen vorig jaar 3,6 procent meer binnen aan giften en bijdragen dan een jaar eerder. Het is dat de nalatenschappen een dip kenden, anders was de geefgroei nog groter geweest.

Maar niet iedereen profiteert van het economisch herstel
Dat blijkt uit cijfers die het CBS afgelopen februari presenteerde. Het aantal arme huishoudens bleef in 2015 vrijwel gelijk en in elke schoolklas zit wel een arm kind. Ook steeg het aantal bijstandsuitkeringen, onder andere doordat Syriërs, Eritreeërs en andere asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen een beroep kunnen doen op de bijstand.

Zal de werkloosheid ooit weer zo laag worden als in de 'gouden tijden'?
De werkloosheid daalt, een enkele hapering daargelaten, al bijna drie jaar achtereen. Maar daarmee is de werkgelegenheid nog lang niet op het niveau van de 'gouden tijden' in 2008.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden