Nieuwe koopgolf brengt record in zicht

De Amsterdamse effectenbeurs heeft de verliezen van vorige week bijna geheel goedgemaakt. De Amsterdam EOE index sloot 7,15 punten hoger op 632,71, slechts enkele punten verwijderd van het record van 636,37 punten dat werd behaald op 3 december....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De markt profiteerde van gunstig economische nieuws uit de VS en de beslissing van de Amerikaanse centrale banken de rente niet te verhogen. Bovendien kon het Damrak winst boeken door de stijging van de dollar. De Amerikaanse munt sloot ruim boven de 1,74 gulden, twee cent duurder dan eind vorige week. Nederlandse beursfondsen behalen ongeveer een-derde van hun omzet in dollars en een waardestijging van die munt tikt direct door in de winst.

De stabiele lage rente in de VS hielp de obligatiemarkt ook vooruit. Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie daalde met twee basispunten tot 5,72 procent. Financiële instellingen, die van alle fondsen het gevoeligst zijn voor rentebewegingen, sponnen hier garen bij. ABN Amro eindigde op 110,80 gulden, een stijging van 1,90 gulden of 1,7 procent. Deze bank werd bovendien beloond voor de afronding van de verkoop van zakenbank-dochter MeesPierson.

Voedsel- en wasmiddelengroep Unilever schitterde door de sterke dollar en sloot 6,80 gulden hoger op 298,20 gulden. Het fonds voegde deze week 17,20 gulden toe.

Voedingsmiddelenconcern CSM stond eveneens in de schijnwerpers na de aangekondigde overname van de Amerikaanse fabrikant van bakkerij-ingrediënten Karp's. Het fonds beëindigde de dag met een koerswinst van ruim vier procent of 3,90 gulden op 94,50.

Bouwer HBG voegde vrijdag nog eens 7,50 gulden toe op 343,50 gulden na het nieuws op donderdag dat het bedrijf aast op een Duitse bouwer.

Absolute uitschieter op de lokale markt was ASM Lithography na een koopadvies van Morgan Stanley. Het fonds won 4,10 gulden op 86,40 gulden. Er werden ruim 250 duizend aandelen verhandeld, een groot aantal voor het fonds.

Nutricia wist de koerswinst van meer dan een tientje van donderdag nagenoeg te handhaven. Ook een relatief sterke stijger was KNP BT, die zeven dubbeltjes hoger eindigde op 35,90 gulden. Aegon klomsterk met 2,20 gulden tot 98,20.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden