Nieuwe incourante markt dinsdag eindelijk van start

De incourante markt 'nieuwe stijl' gaat dinsdag eindelijk officieel van start. De stukken van elf bedrijven, alle afkomstig van de oude incourante markt, worden opgenomen in het girale effectenverkeer met betaling via De Nederlandsche Bank....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De hoge kosten waren de reden dat de toenmalige handelaren AOT en Van der Moolen er op 1 juli mee stopten. De NIB, ABN Amro en Kempen kondigden daarop aan in het gat te spingen, maar dat duurde veel langer dan was gedacht. Op aandringen van de bedrijven probeerde de NIB in oktober de markt overeind te houden. Maar dat werd niet echt een succes: handel was er niet en er kwamen hoofdzakelijk bied- en laatkoersen tot stand.

Diverse bedrijven van de oude incourante markt, een stal voor meestal kleine ondernemingen die weinig aandelen hebben uitstaan, hebben intussen hun heil elders gezocht. Toonder ging naar de 'babymarkt' NMAX en de kleine uitgever Brill vertrok naar de lokale markt. Ook Nyloplast deed dat. Het biotechfonds MoGen werd overgenomen door de Britse Zeneca.

Dinsdag komen er stukken van elf maatschappijen in de notering op de incourante markt 'nieuwe stijl': Algemene Maatschappij voor Handel en Industrie, Bosch & Keuning, Houtgroep Eecen, Imeko, Iduna, Jacob Sprey, Visserij Maatschappij Kennemerland, Orthocenter, Prins, VIBA en Maatschappij Wilhelmina.

In principe staat de nieuwe markt ook voor andere bedrijven die afkomstig zijn van de oude markt open, mits hun aandelen goed verhandelbaar zijn. Fondsen als Het Amsterdamse Concertgebouw, Stadion Feijenoord, Bronwaterleiding Doorn en Antilliaanse Verf hebben aan die eis echter nog niet kunnen voldoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden