Nieuwe ideële zorgverzekeraar redt het niet

Anno12, dat dit jaar zijn start wilde maken als nieuwe zorgverzekeraar, heeft niet genoeg verzekerden weten te trekken. En dus kan de onderneming niet van start. Teleurstellend, vindt oprichter Rob Adolfsen, maar of dit het einde van zijn plan is, weet hij nog niet.

Beeld Anno12

Een zorgverzekeraar moet ten minste tienduizend verzekerden hebben, schrijven de regels van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) voor. Voor Anno12 zijn het er 'minder dan een kwart' geworden, zegt Adolfsen. Misschien was de 275 duizend euro voor reclame niet voldoende. Anno12 moest het verder doen met gratis publiciteit en met de sociale media. De poging een nieuwe zorgverzekeraar in het leven te roepen heeft een miljoen gekost. Adolfsen is er drie volledig onbetaalde arbeidsjaren aan kwijt.

De bijna 2.500 mensen die zich hadden aangemeld bij de nieuwe zorgverzekeraar lopen nu niet onverzekerd rond. Ze zijn allemaal ondergebracht bij de kleine verzekeraar DSW. Die 'achtervang' was ook een harde eis van De Nederlandsche Bank.

Niet gedupeerd

Volgens Adolfsen zijn de verzekerden niet gedupeerd; bij DSW betalen ze 9,50 euro per maand minder dan ze bij Anno12 zouden betalen. De inhoud van de polissen is exact gelijk. De verzekerden moesten bij Anno12 bovendien 850 euro storten; daarmee bouwde Anno12 zijn verplichte buffer op. Dat geld krijgen de verzekerden nu terug.

Maar als de polis hetzelfde is als die van DSW, waarom zou iemand dan per se bij het duurdere Anno12 verzekerd willen zijn? 'Wij zijn een coöperatieve organisatie, waar de leden het voor het zeggen hebben. Met de leden zouden wij besluiten nemen, onder meer over onze aanvullende verzekeringen. Maar dan moet je dus wel eerst leden hebben.' De poging die te krijgen is nu mislukt.

Adolfsen gaat analyseren waaraan dat heeft gelegen. Of hij een nieuwe poging wil wagen is afhankelijk van financiers, die opnieuw geld op tafel zullen moeten leggen - op zijn minst het miljoen dat is opgestookt. Bovendien moet het 'kernteam' van vijf man opnieuw voldoende gemotiveerd raken.

Eerder al vertelde Adolfsen hoe moeilijk het was een nieuwe verzekering op te richten. Om aan alle regels te voldoen moest hij zesduizend pagina's documenten overleggen aan DNB en een vermogen verzamelen van 3,4 miljoen euro. Dan toch nog stranden: betekent dat niet dat nieuwe verzekeringen oprichten onmogelijk is? 'Het is nagenoeg onmogelijk, dat klopt. Een vergunning bemachtigen was al nagenoeg onmogelijk, maar dat is ons gelukt. We gaan kijken of we toch nog een mogelijkheid zien.'

Lukt dat niet, dan blijft de markt zoals hij is: vier grote verzekeraars die samen 90 procent van de markt hebben, plus zes kleintjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden