Nieuwe filantroop zoekt spotlight

Pieter Geelen (42), mede-oprichter van navigatiebedrijf TomTom, maakt 100 miljoen euro over aan de Turing Foundation. Het is voor het eerst in Nederland dat iemand publiekelijk zo veel geld in een stichting voor goede doelen steekt....

Geelen stapt met zijn gift in de voetsporen van andere rijke Nederlanders die geld doneren aan het goede doel. Kees de Waal (van kledingketen WE), Jacob Gelt Dekker (van One hour Super Photoshops) en de onlangs overleden Paul Fentener van Vlissingen (van handelsbedrijf SHV) investeerden ieder tientallen miljoenen in goede doelen.

Esther Jacobs, initiatiefnemer van de Donateursvereniging, typeert Geelen als een zogenoemde ‘nieuwe filantroop’. ‘Van oudsher gold het calvinistische idee dat je belangeloos en onzichtbaar schenkt. Inmiddels worden donateurs zichtbaarder’, zegt ze wijzend op de Amerikaanse Bill and Melinda Gates Foundation met een bedrag van 60 miljard dollar in kas.

Volgens Jacobs heeft Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn liefdadigheidsfonds anderen geïnspireerd om ook iets te doen voor goede doelen. ‘In Nederland moeten mensen hier nog aan wennen, de meeste rijkaard stellen zich bescheiden op achter de schermen.’

Een vergelijking met Gates gaat, nog los van de bedragen, mank, vindt donateur Geelen zelf. ‘Ik heb er bewust voor gekozen om de stichting niet naar mezelf te noemen, ik blijf graag buiten zicht.’ De TomTom-directeur is één keer beschikbaar voor een toelichting om zijn stichting bekendheid te geven.

Toch ziet Jacobs de sfeer rond giften veranderen. ‘Het wordt gebruikelijker om te zeggen: ik doe dit, doe jij nog niets? Daar komt zeker een stukje ego bij kijken, maar dat is wat mij betreft niet slecht. Het geld komt immers terecht bij mensen die het nodig hebben.’

Het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat vermogende Nederlanders in advertenties oproept een eigen fonds op naam in het leven te roepen, zoekt de verklaring voor de ‘nieuwe filantropen’ in een combinatie van factoren. ‘Er is meer bekend over de schenkingsmogelijkheden en sinds de tweede helft van de jaren negentig is het aantal vermogende mensen toegenomen’, zegt een woordvoerder. Inmiddels beheert het Prins Bernhard Cultuurfonds 180 fondsen op naam.

Geelen, die met een geschat vermogen van 715 miljoen euro op de 26ste plaats staat in de ranglijst van rijke Nederlanders van maandblad Quote, riep de Turing Foundation samen met zijn vrouw in juli in het leven. ‘Vlak voor de introductie van TomTom op de beurs in mei 2005 werd duidelijk dat we dit bedrag konden schenken aan goede doelen. We zagen veel geld op ons afkomen en besloten dit mooie ronde getal weg te geven.’

De Turing Foundation wil het onderwijs in ontwikkelingslanden bevorderen, de natuur beschermen, Nederlanders laten genieten van kunst en lepra bestrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden