Nieuwe Colombiaanse KPN-topman is in veel opzichten tegenpool van zijn voorganger

Máximo Ibarra volgt volgend jaar Eelco Blok op als baas van KPN. Wie is deze Colombiaan, die zo'n oer-Nederlands bedrijf gaat leiden?

Maximo Ibarra. Beeld HH
Maximo Ibarra.Beeld HH

Wie? Maximo Ibarra? Als er íets valt te zeggen over de man die volgend jaar de nieuwe bestuursvoorzitter wordt van KPN, dan is het wel dat het telecombedrijf een groot vraagteken in huis haalt. De 48-jarige Colombiaan met Italiaans paspoort is afkomstig van een Italiaanse branchegenoot en heeft een redelijk rimpelloze carrière achter de rug. Hoewel: het einde van zijn Italiaanse avontuur was nogal rommelig.

Donderslag

Ibarra was tot deze zomer de bestuursvoorzitter van Wind Tre, Italiës grootste mobiele-belbedrijf met 32 miljoen klanten en de nummer 2 in vaste telefonie en breedbandinternet. KPN is nogal wat maten kleiner: het heeft bijna 3,7 mobiel bellende klanten en 2 miljoen afnemers van interactieve televisie. De jaaromzetten van Wind Tre en KPN ontlopen elkaar niet veel.

Op 23 juni werd bekend dat Ibarra zou opstappen bij Wind Tre. Dat nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel. Misschien ook wel voor Ibarra zelf. Zijn opvolger, de Amerikaan Jeffrey Hedberg, liep nog diezelfde dag het Amsterdamse hoofdkantoor binnen van Veon, een van de eigenaren van Wind Tre. In een videoboodschap bedankte hij zijn 'goede vriend Maximo Ibarra' voor al zijn inspanningen.

Ibarra was toen koud zes maanden bestuursvoorzitter van Wind Tre, een bedrijf dat in januari ontstond toen het overwegend Russische Veon en CK Hutchinson uit Hong Kong hun Italiaanse telecomactiviteiten bij elkaar voegden. Tegenover de krant Corriere della Sera ontkende Ibarra dat hij in een verrassingsaanval de deur was uitgebonjourd. 'Er is niks geks aan de hand. We hebben de eerste fase van de integratie erop zitten en besloten dingen te veranderen.'

'Succesvolle leider'

Juist die kennelijk vlotte samensmelting is de reden geweest hem aan te wijzen als de opvolger van topman van KPN Eelco Blok (60). Dat maakt de persverklaring over de benoeming duidelijk. 'Als CEO heeft Ibarra succesvol leiding gegeven aan de fusie van Wind en H3G waarmee een toonaangevende aanbieder van mobiele en vaste diensten in de Italiaanse markt ontstond', zo zegt de voorzitter van de raad van commissarissen, Duco Sickinghe.

Ibarra is al langer gewend een buitenlandse broodheer te dienen. Wind Tre werd in 1997 opgericht als onderdeel van het Italiaanse energiebedrijf Enel. In 2005 werd het bedrijf verkocht en kwam het na wat omzwervingen in handen van Veon, voorheen Vimpelcom, een internationaal telecomconcern onder overwegend Russische leiding. Ibarra spreekt vloeiend Engels, Spaans en Italiaans. Hij kan daardoor met nogal wat potentiële kopers van KPN rechtstreeks zaken doen.

Eelco Blok bij de presentatie van de jaarcijfers in het KPN-hoofdkantoor, 2 februari 2017. Beeld anp
Eelco Blok bij de presentatie van de jaarcijfers in het KPN-hoofdkantoor, 2 februari 2017.Beeld anp

Overname

Want het scenario van een buitenlandse overname ligt voor de hand. KPN is te klein om nog lang onafhankelijk te blijven in een markt waar grote multinationals de dienst uitmaken. In 2012 en 2013 moest Blok nog alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat KPN in handen zou vallen van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim. In 2013 verkocht Blok uit geldnood de Belgische en Duitse eigendommen van KPN, wat het einde markeerde van de buitenlandse aspiraties.

Met Ibarra krijgt KPN een topman aan het roer die in veel opzichten de tegenpool is van Blok. Blok trad na twee studies bedrijfskunde in 1983 in dienst van KPN, dat toen nog net PTT heette, en is er nooit meer weggegaan. Maximo Ibarra bekleedde tussen 1994 en dit jaar meer dan tien functies bij zes bedrijven, waaronder drie telecombedrijven (Omnitel, Vodafone en Wind) en het koeriersbedrijf DHL, automaker Fiat en kledingconcern Benneton, vaak maar voor een of twee jaar. Een buitenlander en een jobhopper: er gaat absoluut een andere wind waaien bij KPN.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden