Nieuwe bekentenis Libor-fraude

Een derde geldhandelaar van de Rabobank heeft bekend dat hij schuldig is aan manipulatie van de Liborrente, de rente waarop onder meer hypotheekrentes zijn gebaseerd.

Beeld ANP

Handelaren van de Rabobank die waren betrokken bij de manipulatie van de internationale rentetarieven proberen hun hachje te redden.

Afgelopen maandag heeft een derde handelaar voor rechter Jed Rakoff in New York toegegeven zich hieraan schuldig te hebben gemaakt.

De 51-jarige Lee Stewart bekende in het complot te hebben gezeten van handelaren die de zogenoemde Libor- en Euribor-tarieven in een gunstige richting trachtten te bewegen door daarover onderling afspraken te maken, veelal via chatrooms. Doel hiervan was meer geld te verdienen en hogere bonussen binnen te halen.

Stewart was een senior-derivatenhandelaar bij het Londense kantoor van de Rabobank. Met zijn bekentenis probeert hij strafvermindering te krijgen. De handelaren die in het complot zaten, lopen het risico van maximaal 30 jaar cel. Overigens zal de hoogte van de straf pas over twee jaar worden bepaald.

Complot

Eerder gaven al twee andere handelaren van de Rabobank toe in het complot te hebben gezeten. Takayuki Yagami (42) was betrokken bij de manipulatie van de Libor in Japanse yen. Paul Robson (48) was de persoon die het vaakst de Libor-opgaven deed aan de organisatie die deze rentes inventariseerde.

Zeven handelaren van de Rabobank staan in New York terecht, onder wie de Brit Anthony Allen (43), global head of liquidity & finance, die vanuit Utrecht de leiding had. Allen moet in oktober voor de rechter in New York verschijnen. Hij heeft alle beschuldigingen ontkend en vecht zijn uitlevering aan de VS aan. Ook de Britse handelaar Anthony Conti heeft geen schuld bekend.

Volgens de Amerikaanse aanklager wordt met de aanklachten tegen Allen en Conti nog eens de boodschap aan de international financiële gemeenschap gegeven dat criminele activiteiten binnen de muren van financiële instellingen niet worden getolereerd. 'En de aanklacht tegen Allen is vooral een duidelijke boodschap aan managers dat zij geen schema's kunnen opstellen die een eerlijke markt ondermijnen en daarna de gevolgen op hun ondergeschikten kunnen afwentelen.'

De Rabobank meldde in oktober 2013 dat in totaal dertig werknemers 'op de een of andere manier betrokken waren bij ontoelaatbaar gedrag'. Onduidelijk is echter of zij ook daadwerkelijk allemaal ontslagen zijn. Vooralsnog lijken er maar zeven voor de rechter te komen.

Verandering

De Libor-affaire heeft het vertrouwen in het financiële systeem flink aangetast. Libor is de dagrente op dollarleningen die tot voor kort werd bepaald op grond van de opgaven van een beperkte groep banken van de rente die zij collega-banken in rekening brachten. Hierop werden bijvoorbeeld de hypotheekrentes maar ook de voor biljoenen aan uitstaande derivatenverplichtingen en valutatransacties bepaald. Inmiddels is het systeem veranderd.

De Rabobank wil geen commentaar geven op individuele gevallen. In oktober 2013 trof de bank een schikking met de Amerikaanse justitie waarbij de zij 774 miljoen euro aan schadevergoeding en boetes betaalde. De zaak kostte toenmalig topman Piet Moerland en verantwoordelijk bestuurder Sipko Schat de kop.

In totaal zijn nu twaalf personen in de VS aangeklaagd, onder wie zeven van de Rabobank. Daar is voor zover bekend geen Nederlander bij. Lee Stewart heeft volgens zijn raadsman Christopher Clark 'nu meegewerkt met de autoriteiten en hoopt daarmee de zaak daarmee achter zich te hebben gelaten'. Overigens lopen nog tientallen andere rechtszaken tegen de betrokken banken waaronder de Rabobank, waarbij klanten schadevergoeding eisen voor de rentemanipulatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden