Nieuwe baas moet Deutsche Telekom redden

Deutsche Telekom heeft een nieuwe baas en lijdt dit jaar een recordverlies van 28 miljard euro. Dat maakte de concernleiding donderdag in Bonn bekend....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Het grootste telefoonbedrijf van Europa dreef sinds de val van topman Ron Sommer in juli stuurloos rond. Een keur aan klinkende namen uit het Duitse bedrijfsleven werd gepolst voor de functie, maar geen van hen waagde zich aan het semi-overheidsbedrijf, dat in grote problemen verkeert.

Uiteindelijk werd het Kai-Uwe Ricke, een 41-jarige manager uit het bedrijf zelf. Hij leidde tot nu toe T-Mobile, de mobiele telefonie-dochter van Telekom. Hij geldt als een compromis-kandidaat, die ook op de instemming van de vakbonden kon rekenen. Die hebben veel invloed in de raad van toezicht en vrezen dat een buitenstaander radicaler zal saneren in het personeelsbestand.

Dat zal echter ook onder Ricke inkrimpen. In totaal verdwijnen 54 duizend banen, in Duitsland zelf 42 duizend, kondigde het bedrijf aan op de persconferentie in Bonn. Ook verhoogt Telekom de tarieven voor telefoonabonnementen. Van de uitbetaling van dividend aan de aandeelhouders ziet het bedrijf in 2002 geheel af.

'De toestand van Deutsche Telekom is ernstig', waren donderdag de eerste woorden van de nieuwe topman. Waar zijn mentor en voorganger Sommer altijd grootse perspectieven schilderde, beperkte Ricke zich tot een nuchtere inventarisatie van de problemen en kondigde 'pijnlijke ingrepen' aan.

Telekom heeft een schuld van 64 miljard euro. Het verlies over 2002, naar schatting 28 miljard, is het grootste dat ooit werd geleden door een bedrijf uit de toonaangevende Duitse DAX-beursindex.

'Onze toekomst is gestage schuldvermindering en organische groei', zei Ricke. Daarvoor moet volgens hem de stijl van leidinggeven veranderen. Ricke wil de raad van bestuur inkrimpen en meer autonomie geven aan de bedrijfsonderdelen. In de administratieve sfeer verdwijnen 5500 banen. Met langdurig overleg en strijd tussen de afdelingen moet het afgelopen zijn. 'De markt beslist, niet het hoofdkantoor.'

Ricke is minder autoritair dan zijn voorganger Ron Sommer en wordt door medewerkers vriendelijk gevonden. Maar critici wijzen erop dat hij jarenlang Sommers kroonprins was. Rickes bedrijfsonderdeel, T-Mobile, draagt flink bij aan de concernverliezen.

Ook had hij een groot aandeel in Sommers veel te duur uitgevallen aankoop van het Amerikaanse VoiceStream. Ricke maakte gisteren bekend dat Telekom desondanks vasthoudt aan VoiceStream, dat inmiddels T-Mobile USA heet en 35 procent van de nieuwe klanten in de VS binnenhaalt.

Deutsche Telekom zal wel enkele kleinere onderdelen afstoten, zoals de kabeldochters. Maar een pijnlijke herstructurering zoals KPN of British Telecom hopen de Duitsers te kunnen vermijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden