PROFIEL

Nieuwe baas Euro-next schildert en leest Schopenhauer

De nieuwe baas van Euro- next komt van binnenuit, maar heeft genoeg oog voor de wereld erbuiten.

null Beeld
Beeld

Eind 2013 exposeerde Maurice van Tilburg nog in de Agora Gallery in Manhattan. 'Schilderen is altijd mijn passie geweest, een verslaving om mijn eigen wereld te creëren', zei hij in de prospectus. 'Mijn stijl is intuïtief en behoeft stroom en beweging.' Tot zijn favoriete boeken behoren David Freedmans Wet van de stimulerende wanorde en David Bayles' en Ted Orlands Art and Fear, naast boeken van de filosofen Heidegger en Schopenhauer.

Het lijkt een belevingswereld te weerspiegelen die ver afstaat van de Amsterdamse beurs. Maar Van Tilburg werd maandag met onmiddellijke ingang benoemd tot de nieuwe baas (CEO) van Euronext in Amsterdam. Maar ondanks die voor topmannen wat ongebruikelijke passies - de meesten spelen golf, houden van Formule 1-racen en lezen managementliteratuur - is de wereld van het grote geld voor hem niet onbekend.

Van Tilburg (43) werkt al heel lang bij Euronext en was tot maandag hoofd projecten van de Europese effecten- en derivatenmarkten van Euronext. Een van zijn taken is de beurs in Amsterdam weer zijn oude rol als derivatenmarkt terug te geven, nu de beurs weer op eigen benen staat. Als onderdeel van de combinatie met de New York Stock Exchange was de derivatenhandel bijna geheel naar Londen verplaatst. Nu moet de erfenis van Tjerk Westerterp weer in ere worden hersteld. Van Tilburg wil daarnaast ook vernieuwende producten lanceren en meer fondsen naar het Damrak halen. Hij valt met de neus in de boter, want deze week krijgen Bols en GrandVision er een notering.

Van Tilburg is van huis uit ingenieur. Hij studeerde informatica. In 1995 begon hij zijn loopbaan bij de optiebeurs EOE, die toen nog onafhankelijk was van de effectenbeurs.

Van Tilburg, vader van vier kinderen, werkt inmiddels twintig jaar op en rond het Damrak. Hij volgt tijdelijk topman Jos Dijsselhof op. Dijsselhof vervulde als chief operating officer van Euronext Amsterdam de functie van Amsterdamse beursbaas, nadat Cees Vermaas in augustus onverwacht was vertrokken. In een interview in Het Financieele Dagblad stelde Vermaas dat Euronext Amsterdam te klein is voor grote multinationals als Shell en Unilever.

null Beeld Maurice van Tilburg
Beeld Maurice van Tilburg
null Beeld Maurice van Tilburg
Beeld Maurice van Tilburg

Vermaas werd vorige maand benoemd tot hoofd van de Europese divisie van de Chicago Mercantile Exchange. Met de aandelenbeurzen in Parijs, Brussel en Lissabon is de Amsterdamse beurs vorige zomer zelf naar de beurs gebracht, na de overname door het Amerikaanse ICE. Vermaas hintte er in zijn afscheidsinterview op dat een consolidatie in de Europese beurzensector 'ongetwijfeld weer op de agenda' komt.

Met zijn benoeming treedt Maurice van Tilburg ook toe tot de managing board van Euronext - de organisatie waar ook de beurzen in Lissabon, Parijs en Brussel onder vallen. De huidige topman Dominique Cerutti prees Van Tilburg maandag bij diens benoeming als 'een teamspeler met een lange en diverse staat van dienst'.

Ondanks zijn topbaan zal hij blijven schilderen. Zijn stijl is abstract en ook naar eigen zeggen duidelijk geïnspireerd op de CoBrA-beweging van na de Tweede Wereldoorlog. Maar Van Tilburg heeft in het verre verleden ook meer realistisch werk gemaakt. 'Ik heb van mijn jeugd af getekend en geschilderd. En dat zal ik ook blijven doen', zei hij maandag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden