Nieuwe Aegon-topman verdient veel met saai bedrijf

Aegons topman hield het zo saai mogelijk tijdens de zes jaar dat hij de Haagse verzekeraar leidde...

Door Geert Dekker

Hij verdiende héél veel geld en leerde geen Nederlands. Ziedaar het nogal eendimensionale imago van de Amerikaan Don Shepard, de topman van Aegon. De verzekeraar maakte donderdag bekend dat Shepard volgend jaar april plaatsmaakt voor de Nederlander Alexander Wynaendts (47).

Shepard (61) heeft nooit de indruk gewekt iets te willen doen aan de grove lijnen van zijn publieke imago. Interviews gaf hij zelden en áls hij aan het woord kwam, zei hij praten over zichzelf ‘niet relevant te vinden’. Hij sprak liever over Aegon. Maar daar werd de luisteraar ook niet altijd vrolijk van, want Aegon moest ‘vooral een saai bedrijf blijven’, aldus de topman vorig jaar in Management Scope. ‘We gaan nu eenmaal over veiligheid en zekerheid.’

Zijn voorganger Kees Storm omschreef Shepard als ‘openhartig, vrolijk en een echte verkoper’. Veel gedetailleerder werd het echter niet. In 2002 verklapte Shepard aan De Telegraaf dat er denkwerk zit achter het niet-vermelden van persoonlijke details. Gevraagd naar zijn hobby’s, zegt hij: ‘Mijn pr-adviseurs hebben me aangeraden de liefde voor de jacht uit de pers te houden. Ik schiet niet alleen op eenden hoor. Ook op kleiduiven. Maar van deze hobby zijn de Nederlanders niet zo gecharmeerd, begrijp ik. Laten we het daarom beperken tot vissen en diepzeeduiken.’ Vier jaar later staan bij het genoemde interview in Management Scope als hobby’s vermeld duiken en golfen. Elke verwijzing naar het doden van dieren ontbreekt.

Shepard was in de kolommen van de Volkskrant geregeld te gast als het topbeloningen betrof. In 2002 bedong hij een unieke winstdelingsregeling: 0,1 procent van de winst van Aegon, bovenop zijn salaris van 800 duizend euro en bovenop optiepakketten. De 6,3 miljoen euro die deze constructie in 2006 opleverde, maakte van Shepard de bestverdienende topman van de bedrijven uit de AEX-index.

De aandeelhouders vonden dat in meerderheid telkens prima, terwijl zij toch niet zijn verwend door Shepard. Toen de Amerikaan april 2002 aantrad noteerde het aandeel ongeveer 22 euro. Momenteel is daar 13 á 14 euro van over. De AEX-index steeg in die periode wel: met meer dan 20 procent. Maar ondanks dat heeft Shepard zonder kleerscheuren zijn pensioen gehaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden