Nieuw onheil Akzo: winstwaarschuwing, financieel directeur weg wegens ziekte

Akzo leek verlost van de overnameperikelen sinds PPG was afgepoeierd, maar na een winstwaarschuwing en ziekte van de financiële topvrouw is de onrust terug.

Het hoofdkantoor van AkzoNobel in Amsterdam. Beeld anp
Het hoofdkantoor van AkzoNobel in Amsterdam.Beeld anp

'Natuurlijk ga ik u hier niet vertellen wat we doen als PPG terugkeert. Dat is strategische informatie', zegt Antony Burgmans afgemeten tegen een Angelsaksische aandeelhouder. Die wil vrijdagmiddag in het Amsterdamse Hilton-hotel weten wat de Nederlandse multinational gaat doen als de dit voorjaar afgehaakte Amerikaanse belager opnieuw een overnamebod op AkzoNobel doet. Burgmans heeft geen zin in de vraag. 'Dat zien we wel als het aan de orde is.'

De president-commissaris van AkzoNobel is al het hele jaar druk met de Amerikaanse rivaal PPG. De Amerikanen deden het afgelopen voorjaar tot drie keer toe een steeds hoger ongevraagd miljardenbod op de Nederlandse verf- en chemiemultinational. De poging de ongewenste overname te voorkomen, liep tot voor kort gesmeerd. Dankzij handig opereren van AkzoNobel en de hulp van een reeks Zuidas-juristen trok het Amerikaanse bedrijf zich dit voorjaar uiteindelijk terug. Akzo heeft diverse rechtszaken gewonnen, deze zomer nog tegen de Amerikaanse activistische aandeelhouder Elliott. Die wilde Burgmans laten ontslaan omdat hij de overname door PPG frustreerde, maar de rechter wees die eis af. Er is daarna een drie maanden durende wapenstilstand afgesproken met Elliott.

Akzo beloofde de boze aandeelhouders die de voor hen lucratieve overname door PPG zijn misgelopen meer winst en de opsplitsing van Akzo in een verf- en een chemiebedrijf. De chemische tak wordt daarna verkocht, iets wat de aandeelhouders die dan miljarden tegemoet kunnen zien al een tijdlang graag wilden. Het maandenlange overnamegevecht heeft wel een prominent slachtoffer gemaakt: bestuursvoorzitter Ton Büchner is half juli oververmoeid afgetreden. Maar hij is nog voor de zomer opgevolgd door de Belg Thierry Vanlancker.

Klus geklaard, leek het. Maar vrijdagochtend waren er ineens nieuwe onheilstijdingen. Financieel directeur Maëlys Castella moet zich om gezondheidsredenen terugtrekken en is met ziekteverlof. De klachten van de Française hebben volgens Akzo niets te maken met stress zoals bij Büchner maar ze keert niet meer terug als 'cfo' (chief financial officer). Daarmee is Akzo binnen twee maanden zijn hele raad van bestuur kwijt. 'Bijna bizar', noemt Burgmans dat vrijdag.

Winstwaarschuwing

Tot overmaat van ramp is de Nederlandse multinational vrijdagochtend ook nog met een winstwaarschuwing gekomen. De 100 miljoen euro extra winst die het concern de morrende aandeelhouders voor dit jaar had beloofd, wordt bij nader inzien niet gehaald. In een jaar dat de economie bloeit, is dat niet makkelijk uit te leggen voor Akzo. De winstwaarschuwing is het gevolg van tegenvallers als de Brexit-onzekerheid en de schade van orkaan Harvey in Texas, waar Akzo vier fabrieken heeft.

Door het nieuws van vrijdagochtend lijkt de buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) van Akzo in het Hilton toch nog spannend te worden meer dan honderd aandeelhouders zijn tussen de stortbuien door naar Amsterdam-Zuid afgereisd. Die bava is uitgeschreven om de benoeming van Thierry Vanlancker te bekrachtigen. Bovendien heeft Akzo beloofd de boze aandeelhouders meer uitleg te geven over het afwijzen van PPG.

Analisten maken zich zorgen dat het onthoofde Akzo nu ook nog op zoek moet naar een nieuwe financieel directeur. Bovendien blijkt uit de winstwaarschuwing dat Akzo de aandeelhouders wellicht te veel mooie beloften heeft gedaan om het afwijzen van PPG te rechtvaardigen. En als Akzo zijn mooie beloftes niet kan waarmaken, komt een ongewenste overname toch weer in zicht. Terwijl die eerder dit jaar nog zo professioneel werd afgewend.

Burgmans en Vanlancker willen er niet van weten. De eerste belooft voortaan beter te luisteren naar aandeelhouders (in opdracht van de rechter), de tweede (in het Hilton met 98,01 procent van de stemmen benoemd) belooft dat de winstdoelen voor 2020 ondanks de winstwaarschuwing voor 2017 overeind blijven. Het duo krijgt van de beleggers vooralsnog het voordeel van de twijfel. Ondanks het slechte nieuws daalt de koers van Akzo vrijdag maar 0,6 procent op de Amsterdamse beurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden