Nieuw kenteken is goed voor prijs auto

Auto's met een nieuw kentekenbord zijn op de tweedehands markt fors meer waard dan auto's met een oud kentekenbord. Dat blijkt uit een onderzoek van het economenblad ESB....

Wie voor 10 juni een auto heeft gekocht, is de pineut. Op die dag werden nieuwe kentekenborden ingevoerd, waarbij de cijfers in plaats van achter juist voor de beide lettercombinaties staan. Auto's met de nieuwe combinatie op de kentekenplaat blijven waardevoller.

De economen M. Haan en P. Kooreman van de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten voor de periode 1992-1998 transacties op de markt voor tweedehands auto's. Uit prijsvergelijkingen blijkt dat in het verleden auto's met een nieuw kenteken 4,2 procent meer opbrachten dan exact gelijke auto's met een oud kenteken.

Hoewel er in het verleden nooit wetenschappelijk onderzoek naar was gedaan, hield de overheid wel altijd rekening met dit effect. Veranderingen van de combinaties in het kenteken werden nooit vantevoren aangekondigd, omdat consumenten dan mogelijk zouden wachten met de aanschaf van een nieuwe auto. Of dat slim is, is volgens de economen nog maar de vraag. De overheid zou bij het uitgeven van kentekenplaten met nieuwe combinaties een extra heffing van 1000 tot 1500 gulden in rekening kunnen brengen.

Een nog groter prijsverschil is er overigens tussen auto's met een kilometerstand beneden en boven 100 duizend kilometer. Is deze grens gepasseerd, dan is de auto in één klap 6,9 procent minder waard. Ook hier spelen psychologische effecten een rol. 'Heeft men net een tweedehands auto aangeschaft, dan zullen anderen nog vaak vragen hoeveel er bij aankoop op de teller stond.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden