Nieuw jasje voor prins zonder naam

Het Franse softwarehuis Ubi Soft is in zijn archieven gedoken en heeft het woestijnstof van de kaskraker Prince of Persia afgeblazen...

De nieuwe versie, ‘Sands of Time’, moet voor de kerst in de winkel liggen. Aan het spel wordt al bijna een jaar lang in het geheim gesleuteld in een studio in Montreal. Een naam heeft de Perzische prins nog steeds niet. Uit de kruimels informatie die Ubi Soft heeft losgelaten is op te maken dat de prins in zijn viertde avontuur de tijdkorrels uit de titel van het spel verzamelen om de vrede in zijn land te herstellen.

Aan ‘Sands of Time’ wordt meegewerkt door de geestelijk vader van de prins, de Amerikaan Jordan Mechner. Hij is dit keer bij het project betrokken als adviseur. Dat was in 1985 anders: toen deed de 25-jarige student het werk vrijwel in zijn eentje. Hulp kreeg hij alleen van zijn vader, die de muziek schreef voor Prince of Persia, en zijn broer, die als model voor de prins fungeerde. Het spel kwam na vier jaar noeste arbeid op de markt. Er werden twee miljoen exemplaren van verkocht – en een veelvoud illegaal gekopieerd.

Het was niet het eerste succes dat Merchner mocht smaken met een computerspel. Als student aan de Yale University ontwierp hij in 1984 het spel Karateka, waarmee hij de basis legde voor de huidige vechtspellen als Tekken en Dead Or Alive. Merchner verkocht een half miljoen stuks van het spel.

Prince of Persia dankte zijn succes aan de toen nog ongekende animatie van de spelfiguurtjes. Ook was PoP, zoals het ook wel liefkozend werd aangeduid, een van de eerste games waarin de speler een echt verhaal doorliep. Punten vielen er niet te scoren – ook dat was nieuw, net als een meter waaraan je de fysieke gesteldheid van de prins kon aflezen.

Merchner zou opnieuw vier jaar doen over het vervolg, ‘The Shadow & The Flame’. Dat spel behaalde in 1993 een even hoge oplage als zijn voorganger. Bij het derde avontuur, ‘Prince of Persia 3D’ dat in 1999 verscheen, bleek de betovering over. De overstap van een twee- naar driedimensionaal bleek te groot voor de prins. Er waren intussen games op de markt verschenen die betere beelden, animatie en verhaal boden.

In een interview dat Ubi Soft met ‘zijn’ adviseur heeft gehouden, legt Jordan Merchner uit waarom gamers vier jaar lang op een nieuwe Prince of Persia hebben moeten wachten. ‘Al sinds 1985 beschouw ik mezelf als iemand die af en toe spel speelt, dus stel ik me ten doel hooguit een tot twee spellen in een jaar te maken die me tot het einde toe weten te boeien. Voor mij is de aankleding en het verhaal alles.’ De animatie, bezweert Merchner, wordt net zo revolutionair als de originele Prince of Persia uit 1985.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden