Nieuw geval van fraude bij Imtech

Twee oud-managers van Imtech zouden op illegale wijze de clubkas hebben gespekt van de Duitse voetbalclub waarvan zij bestuurslid waren. Zij sjoemelden met rekeningen.

Treurende verdedigers van VfR Aalen. De club wilde doordringen tot de top van het Duitse voetbal.Beeld Bongarts/Getty Images

Alweer speelt een verdenking van fraude het geplaagde Imtech parten. De technische dienstverlener uit Gouda onderzoekt dubieuze betalingen aan de Duitse voetbalclub VfR Aalen, waarvan het bedrijf tot vorig jaar hoofdsponsor was.

Dat meldden De Telegraaf en het Duitse Handelsblatt dinsdag op basis van een gezamenlijk onderzoek.

Imtech richt zijn pijlen onder meer op oud-topman van Imtech Duitsland Klaus Betz, die al langer onderwerp van justitieel onderzoek is, en de toenmalige regiodirecteur Johannes Moser. Beiden zijn niet meer in dienst bij het concern. De Duitse justitie is een vooronderzoek naar de kwestie begonnen, aldus de kranten.

Dubbelrol

Het tweetal vervulde een dubbelrol van zowel manager bij Imtech als bestuurder bij hun geliefde voetbalclub. Ze lijken de drijvend kracht te zijn achter een ingenieus spel met valse facturen om zo de clubkas te spekken, buiten de officiële sponsorbetalingen van 2 miljoen euro per jaar om. Met het extra geld moest de kleine club uit de provincie Baden-Württemberg, in het zuidwesten van Duitsland, tot de top van het Duitse voetbal doordringen. Sinds 2012 maakt VfR deel uit van de tweede Bundesliga.

Het is de zoveelste fraudezaak bij Imtech. In februari vorig jaar meldde het concern voor het eerst problemen met bij de bouw van een pretpark in Polen, waardoor het bijna over de kop ging. Vervolgens borrelden er fraudezaken in Duitsland, Zwitserland en recentelijk ook in de Eemshaven op.

Als gevolg van al die affaires is de koers van het aandeel gedaald van bijna 20 euro in januari 2013 naar tijdelijk een cent in oktober dit jaar. Het bedrijf moest onder druk van de banken het tafelzilver verkopen en via aandelenemissies overeind worden gehouden.

Rode cijfers

De nieuwste zaak kwam aan het rollen nadat Imtech het sponsorcontract had opgezegd. Er ontstond een dispuut met VfR. 'Dat was aanleiding voor een onderzoek naar de relatie van de managers met de club', zegt de woordvoerder in een reactie. Eind mei meldde zich een klokkenluider, waardoor het onderzoek een nieuwe wending kreeg.

Het managerskoppel zou valse rekenen hebben gefiatteerd van leveranciers die tevens sponsors waren. De bedrijven doneerden dat geld aan de club. Ook werden op heimelijke wijze rekeningen betaald, waaronder een factuur voor een trainingskamp ter waarde van iets meer dan 50 duizend euro en rekeningen voor hotelovernachtingen ter waarde van een ruime 34 duizend euro, schrijven de twee kranten.

Het nieuws kwam vlak voor de kwartaalcijfers naar buiten. Die waren wederom slecht. Imtech is in het derde kwartaal met een verlies van 75 miljoen euro dieper de rode cijfers ingedoken. Over de eerste negen maanden van dit jaar leed Imtech al een verlies van 376 miljoen euro. De omzet kwam uit op 940 miljoen euro, ruim 11 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het geschonden imago speelt het concern parten, waardoor het moeilijk is om weer nieuwe opdrachten binnen te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden