Nieuw bos op Madagascar goed voor westerse wereld

Als Youssouf zijn zaailingen aan de bezoekers laat zien, is hij net een trotse vader. ‘Dit zijn mijn kindjes’, zegt hij, wijzend op de keurige rijtjes met kleine boompjes die onder een dak van bamboe en stro worden beschermd tegen de tropische zon....

Reuters

Het project kan het Afrikaanse eiland grote economische en ecologische voordelen opleveren. In ecologisch opzicht is het project een verrijking voor het eiland omdat binnen enkele jaren drieduizend hectare regenwoud zal worden aangeplant. Versnipperde stukken regenwoud, die als gevolg van de hak- en brandcultuur in Madagascar zijn ontstaan, zullen met elkaar worden verbonden. De leefomgeving van plant- en diersoorten op het eiland wordt zo aanzienlijk vergroot.

Door het Kyoto-protocol profiteert Madagascar ook in economisch opzicht van de herbeplanting, want hoe meer bomen er zijn hoe groter de hoeveelheid kooldioxide (CO2) die wordt geabsorbeerd. In het Kyoto-protocol is vastgelegd dat de emissie van CO2 door 35 ontwikkelde landen tussen 2008 en 2012 een bepaalde grens niet mag overschrijden. Om onder deze grens te blijven is het deze landen toegestaan om vermindering van hun vervuilende uitstoot te kopen van arme landen. Door de herbebossing zullen ontwikkelde landen daarvoor sneller bij Madagascar aankloppen.

‘Elke hectare nieuw beplant bos absorbeert ongeveer 230 ton kooldioxide’, vertelt Rainer Dolch, coördinator van de lokale ontwikkelingsorganisatie Mitsinjo. Omdat per ton geabsorbeerde kooldioxide 5 tot 20 euro kan worden gevraagd, kan er flink aan de herbebossing worden verdiend. Voor Madagascar is dat geen overbodige luxe; veel mensen hebben minder dan een dollar per dag te besteden.

Herbebossing is ook goed voor het toerisme. De grotere diversiteit aan flora en fauna zorgt voor een toenemend aantal ecotoeristen dat het land bezoekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden