Niet voor elkaar gebouwd

In een brief aan mijn garagehouder noemde ik het mijn 'maandagochtendnahetgrotefeestenmisschienmorgenstakenauto'. Hij kon er niet om lachen en ik eigenlijk ook niet.

Citroën BX Beeld Youtube
Citroën BXBeeld Youtube

Op aanraden van mijn accountant had ik in 1984 voor het eerst een nieuwe auto aangeschaft, in plaats van de uit elkaar vallende, geldverslindende tweedehandsjes. Trots showde ik mijn nieuwe Citroën BX aan mijn enige personeelslid. 'De achterkant is niet in de kleur', bitste deze jaloers. En verdomd, hij had gelijk.

De garagehouder vond mijn suggestie van 2.000 gulden korting geen goede en meende dat hij de metallic groengrijze sedan moeiteloos opnieuw kon spuiten. Toen dat na zes pogingen was gelukt, reed er nog dezelfde dag een achteruitrijdende auto tegenaan, zodat het proces opnieuw kon beginnen.

Behalve de kleurafwijking trok het stuur naar rechts en lekte de voorruit. 'Onmogelijk', zei de garagehouder. 'Akelige afwijking', beweerde de inmiddels ingeschakelde ANWB, 'moet verholpen worden'.

Tijdens al deze exercities reed ik inmiddels al ruim een half jaar in de fonkelnieuwe sedan van de garagehouder, uit een wat hogere prijsklasse, zodat ik er niet echt wakker van lag.

Overreden door een vrachtauto

Toen ik mijn auto weer terughad en na een flinke regenbui de garage binnenreed om te laten zien dat de laatste 'reparatie' niets had uitgehaald, greep ik tijdens de verhitte discussie die volgde een rondslingerende voorhamer en sloeg daarmee de voorruit aan barrels. De roestplekken op de metalen rand onder de rubbers bewezen niet alleen mijn gelijk, maar toonden ook aan dat de garage me al die tijd had gefopt. Toen tijdens een vakantie in Spanje mijn knalpot ook nog eens afbrak, was de maat vol.

Vlak voor de garantie was afgelopen, stelde ik met een advocaat een rapport op over de gebreken. De auto werd teruggestuurd naar het land van herkomst en kwam korte tijd later als nieuw terug. Veertien dagen later werd hij, terwijl hij geparkeerd stond, overreden door een vrachtauto.

De boodschap was duidelijk: we waren niet voor elkaar gebouwd.

Ooit zelf getroffen door autohorror? Mail uw verhaal aan blik@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden