Groen of grijsDeodorant

Niet teveel deodorant gebruiken en een zo klein mogelijke, recyclebare verpakking

Veel mensen gebruiken dagelijks deodorant. Maar wat is beter voor mens en milieu: spuiten, rollen of een ‘natuurlijke’ deo?

null Beeld null

Deosprays lijken me hygiënischer dan rollers.

Dat klopt: een roller heeft direct contact met je huid, een spray niet. Daarom zitten er in rollers meer conserveermiddelen dan in sprays. Maar rollers brengen een egale laag aan, waardoor je (veel) minder nodig hebt. Bovendien veroorzaken sprays veel vaker huidirritatie dan rollers en verspil je bij sprayen een (groot) deel van de deo in de lucht. Bij inademen kan dat flink irriteren en allergische reacties geven.

Er zitten toch schadelijke stoffen in deodorants?

Alle deodorants moeten aan hoge gezondheidseisen voldoen. Sommige deo’s bevatten parabenen (conserveermiddelen) en in anti-transpirants zit aluminiumchloorhydraat, dat de hoeveelheid zweet vermindert. Dat doet gewone deodorant niet. Maar de slechte naam van deze stoffen is onterecht. Er is nooit bewezen dat je er kanker of alzheimer van krijgt. En dat ‘aluminiumchloorhydraat in je bloed wordt opgenomen’, is klinkklare onzin.

Kun je niet toch beter natuurlijke deo gebruiken?

‘Natuurlijke’ deodorants met anti-transpiratiewerking hebben meestal aluin als basis: ook een aluminiumzout, net als aluminiumchloorhydraat. Andere ‘natuurlijke’ deodorants bevatten etherische oliën of baksoda. Etherische olie camoufleert zweetgeur alleen en is behoorlijk irriterend. Baksoda – natriumbicarbonaat – verhoogt de zuurgraad van je huid. Daar houden stankveroorzakende bacteriën niet van. Helaas vindt je huid het ook niet zo fijn. ‘Vegan’ is nonsens: deo bevat nooit dierlijke ingrediënten.

Maar zulke deo’s zijn wel natuurlijk.

Ja, en? ‘Natuurlijk’ is vooral modieuze reclamepraat. En relatief. Zo wordt aluin tegenwoordig meestal via elektrolyse uit bauxiet, aluminiumerts, geproduceerd, zegt chemicus Lida Schoen.

En hoe zit het met het milieu?

Sprays worden steeds populairder. Moderne drijfgassen als butaan, isobuthaan en propaan zijn lang niet meer zo schadelijk als de intussen verboden CFK’s (chloorfluorkoolwaterstoffen). Maar volgens Milieu Centraal kunnen ze samen met de vluchtige organische stoffen in de deodorant wel luchtvervuiling en smogvorming veroorzaken. Volgens het RIVM zijn producten voor persoonlijke verzorging verantwoordelijk voor bijna 8 procent van de totale uitstoot van vluchtige organische stoffen die bijdragen aan smog. Daarvan komt meer dan de helft, 54 procent, van deosprays. In 2004 was dat nog 29 procent.

Maar zijn er geen alternatieven voor drijfgassen?

Jawel: pompjes en de nieuwe deodorantsprays met luchtdruk bevatten geen drijfgassen. En je kunt er ietsje preciezer mee doseren. Maar ze zijn vooral klimaatvriendelijker doordat hun verpakking kleiner is dan die van gewone sprays én, net als bij rollers, van ­recyclebaar kunststof in plaats van aluminium.

Wat is nou het beste voor het milieu?

‘Natuurlijk ’of ‘chemisch’ maakt niks uit. Het beste: niet te veel gebruiken en een zo klein mogelijke, recyclebare verpakking. Liever een roller of een (luchtdruk)pompje dan een spray.

Product: natuurlijke deodorant
Prijs: € 2,-
Oordeel: sprays met drijfgassen: *
                    rollers, pompjes, luchtdruksprays: ***
Verkrijgbaar: drogisterijen, supermarkten, internet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden