Niet Philips maar Nestlé blijkt prooi activistische aandeelhouders (onder wie Jan Bennink)

Jan Bennink is opgedoken als luis in de pels van Nestlé, de Zwitserse fabrikant van Maggi en Nespresso.

Peter de Waard
Ulf Mark Schneider, CEO van Nestlé. Beeld epa
Ulf Mark Schneider, CEO van Nestlé.Beeld epa

Bennink spant samen met de activistische aandeelhouder Dan Loeb van Third Point in een poging Nestlé te bewegen afstand te doen van cosmeticafabrikant L'Oréal en mogelijk ook de koffietak. Vorige week werd nog gemeld dat Third Point het Nederlandse Philips als prooi had uitgekozen, maar nu blijkt de aandacht zich te richten op het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld.

Third Point blijkt voor 3 miljard euro te hebben geïnvesteerd in Nestlé. Hiermee is een belang van 1,3 procent verworven. Ook Bennink heeft een pakket aandelen gekocht. Net als andere activistische aandeelhouders die eerder bij Unilever en AkzoNobel voor de deur stonden, wil Third Point de koers omhoog brengen door het bedrijf op te schudden en het management te bewegen meer te doen voor de aandeelhouders. Behalve dat L'Oréal en mogelijk Nespresso zouden moeten worden afgesplitst, zou Nestlé ook eigen aandelen moeten gaan inkopen en meer winst moeten gaan maken.

'Onberispelijke reputatie'

Bennink is thuis in de voedingsmidddelenindustrie. Ooit werkte hij voor de Franse zuivelfabrikant Danone. Daarna stapte hij over naar het Nederlandse Numico. Vervolgens verkocht hij het babyvoedingsmiddelenbedrijf Numico aan Danone, waar hij zelf 87 miljoen euro aan overhield. Daarna was hij even commissaris bij het Amerikaanse voedingsconcern Kraft en trok vervolgens naar Sara Lee/DE om de vlees en koffie-activiteiten separaat naar de beurs te brengen en ceo te worden van DE.

Douwe Egberts kreeg een notering in Amsterdam, maar binnen het jaar werd het verkocht aan het Duitse JAB, tot woede van commissaris Kees van Lede. Third Capital noemt Bennink 'een van de bekendste wereldleiders op het gebied van verpakt voedsel '. Bennink heeft volgens Third Capital dan ook 'een onberispelijke reputatie als aandeelhouder in het creëren van waarde'.

Jan Bennink in 2013, toen nog CEO van DE. Beeld anp
Jan Bennink in 2013, toen nog CEO van DE.Beeld anp

Lees ook

Geruchtenmolen drijft koers Philips omhoog
Het aandeel Philips klom maandag 6 procent in reactie op een onbevestigd bericht uit de Londense City dat de activistische belegger Third Point een grote positie aan het opbouwen is in de Nederlandse onderneming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden