Niet iedereen is verlost van daling in koopkracht

Het kabinet heeft donderdag een besluit genomen over de reparatie van de koopkracht. Niet iedereen kan worden geholpen. Echt ‘zielige groepen’ waren er toch al niet....

Van onze verslaggevers Yvonne Doorduyn en Douwe Douwes

De regering is eruit. De onenigheid over de koopkracht is vergeven en vergeten. Vandaag worden tijdens de kabinetsvergadering in de Trêves-zaal de puntjes op de i gezet. Wie gaan er dit jaar in bestedingskracht op vooruit, en wie blijven in de min?

Het kabinet pakt het breed aan, bleek gisteravond laat. Elk huishouden krijgt dit jaar 52 euro extra in de portemonnee. De jaarlijkse toeslag voor het opwekken van duurzame energie die elk gezin in Nederland betaalt, komt te vervallen. Dat kost het kabinet 350 miljoen euro.

Daarnaast krijgen gepensioneerde rijksambtenaren een extraatje. Zij ondervinden een groot nadeel van de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel, en dat was niet de bedoeling. Omdat de overheid voor die groep de werkgever is, kan het kabinet dit probleem vrij gemakkelijk via het loonstrookje oplossen. Kosten: 150 miljoen euro.

Hoewel CDA-minister De Geus (Sociale Zaken) het akkoord ‘solide en robuust’ noemt, is duidelijk dat niet iedereen van het verlies is verlost. Alleenstaanden zonder kinderen bijvoorbeeld die vorig jaar een lage particuliere ziektekostenpremie betaalden of een hoge werkgeversbijdrage hadden. Of de tweeverdieners zonder kinderen, de stellen van wie de meestverdienende partner particulier was verzekerd en de minstverdienende met een kleine deeltijdbaan in het ziekenfonds zat. Omdat hun gezamenlijke inkomen hoger is dan veertigduizend euro krijgen zij geen zorgtoeslag, terwijl ze wel een hogere premie betalen.

Vervelend, maar met deze groepen heeft het kabinet geen medelijden. Zij gaan er, zoals dat heet, ‘bedoeld’ op achteruit. De jongeren bijvoorbeeld, en de ‘notarisvrouw’ (man hoog inkomen, zij in het ziekenfonds) onttrokken zich tot dit jaar ten onrechte aan de solidariteit, vindt het kabinet. Ze betaalden te weinig premie. Dat zij nu wat meer bijdragen, is precies wat de regering voor ogen had.

Echt ‘zielige groepen’ zoals het in de wandelgangen heet, zijn er dit jaar niet. Vrijwel alle burgers die erop achteruitgaan (tot voor het akkoord 20 procent), waren particulier verzekerd. De rijkeren, kortgezegd. Minima zitten er – gemiddeld genomen – niet tussen.

In de berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) die eerder uitlekten, hield meer dan de helft van de mensen met een afgenomen koopkracht de schade beperkt tot 1 procent. Een relatief kleine groep van tweehonderdduizend gezinnen zou er meer dan 2 procent op achteruitgaan.

Gemiddelde koopkrachtstijging volgens het CPB: 1,5 procent. Na het akkoord ligt dat percentage waarschijnlijk nog iets hoger.

Maar de grotere cadeaus heeft het kabinet zoals verwacht voor volgend jaar bewaard. Dan profiteert elke werknemer en de werkgever van een lagere WW-premie, en komt er voor gezinnen een kwart miljard euro vrij voor kinderopvang en kinderbijslag. Het politieke argument: het is handig als de extraatjes bij de kiezer nog helder op het netvlies staan als hij in het stemhokje staat. De lagere premie voor de WW staat in elk geval op het loonstrookje van januari 2007. En dan is het voor de regeringspartijen CDA, VVD en D66 te hopen dat het geheugen van de kiezer dat tot mei van dat jaar vasthoudt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden