NieuwsVerdubbeling aantal nieuwe ww-uitkeringen

Niet eerder zag het UWV het aantal werklozen zo snel toenemen: verdubbeling nieuwe ww-uitkeringen

Het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen is in april verdubbeld ten opzichte van maart. Dat blijkt uit cijfers die het UWV woensdag heeft gepubliceerd. Niet eerder zag de uitkeringsinstantie het aantal werklozen zo snel toenemen.

Luchtfoto van bloemen die worden doorgedraaid op de bloemenveiling Aalsmeer.  Beeld ANP
Luchtfoto van bloemen die worden doorgedraaid op de bloemenveiling Aalsmeer.Beeld ANP

Het UWV verstrekte in april 74 duizend nieuwe werkloosheidsuitkeringen, in maart waren dat er nog 38 duizend. Het is voor het eerst dat de instroom in de ww zo sterk groeit. Tijdens de crisis van 2008 nam die met enkele procenten per maand toe en bereikte pas in 2013 het dieptepunt. Het aantal nieuwe uitkeringen was in april van dat jaar nog altijd 30 procent lager dan nu.

Volgens cijfers van het CBS daalde het totale aantal mensen met betaald werk in april met 160 duizend tot 8,9 miljoen, de grootste terugval sinds het statistiekbureau in 2003 begon met meten. Niet alleen werden mensen werkloos, ook het aantal nieuwkomers op de arbeidsmarkt liep terug.

Arbeidsmarktexpert Rob Witjes van het UWV zag de ww-instroom in maart al met 42 procent toenemen. Toen hoopte hij nog dat het zou gaan om een reflex: werkgevers die in paniek besloten werknemers op straat te zetten. ‘Maar de cijfers van april schetsen een heel somber beeld’, stelt hij. Waar vorige maand vooral de branches werden geraakt die van overheidswege moesten sluiten (horeca en cultuur), werkt de coronacrisis nu door in alle sectoren.

Lege rekken op de bloemenveiling in Aalsmeer. 
 Beeld AP
Lege rekken op de bloemenveiling in Aalsmeer.Beeld AP

Met de NOW-regeling compenseert de overheid op dit moment ook (deels) de salarissen van 1,9 miljoen werknemers die door door de coronacrisis minder werk hebben. Volgens Witjes heeft die noodsteun veel extra leed voorkomen. ‘Maar je ziet wel dat bedrijven er toch voor hebben gekozen om afscheid te nemen van flexpersoneel: jonge uitzend- en oproepkrachten en mensen met een aflopend contract.’ Van vaste werknemers werd nog niet massaal afscheid genomen, blijkt uit het beperkte aantal ontslagvergunningen dat de uitkeringsinstantie verleende.

Vacatures
Uit cijfers van het CBS bleek vrijdag al dat het aantal openstaande vacatures in het eerste kwartaal van dit jaar met 60 duizend is afgenomen. Dat is de sterkste daling ooit gemeten.

Hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers is ondanks de grote toename aan werklozen optimistisch gestemd. ‘Als je die 74 duizend afzet tegen de omvang van de beroepsbevolking en bijvoorbeeld vergelijkt met Amerika, is het nog redelijk behapbaar.’ Hoe dit cijfer zich de komende maanden zal ontwikkelen, zal volgens Schippers in grote mate afhankelijk zijn van de versoepelde maatregelen en het nieuwe steunpakket dat het kabinet naar verwachting woensdag presenteert.

Hij put alvast hoop uit het filenieuws en de toenemende drukte in de winkelstraten. ‘Je ziet dat mensen na die eerste schrik weer uit de schuilkelders kruipen en alles weer op gang komt.’ Toch denkt Witjes niet dat de arbeidsmarkt zich direct zal herstellen als Nederland langzaam van het slot gaat. ‘Als bedrijven weer opstarten, zullen ze eerst kijken naar het personeel dat er al werkt. Maar ik kan die glazen bol blijven oppoetsen; deze crisis is zo anders, dat er niets te voorspellen is.’

Lees verder
Aan het overheidsinfuus en toch mensen ontslaan? De polder zoekt een middenweg voor de nieuwe NOW-regeling.

Alle banen behouden is in het nieuwe steunpakket niet langer het doel. Het moet redden wat er te redden valt.

Vorige maand nam het aantal ww-uitkeringen al fors toe. De Volkskrant sprak met de andere slachtoffers van de coronacrisis.

OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE BAAN TIJDENS DE CORONACRISIS?

Wat als je nu een baan zoekt? 2020 zou hét jaar worden om van baan te veranderen. Er waren immers vacatures in overvloed en bedrijven trokken alles uit de kast om sollicitanten te lokken. Is het inmiddels kommer en kwel voor werkzoekenden? Experts geven sollicitatietips.

Door je cv op Intermediair te plaatsen ben je direct vindbaar voor werkgevers die op zoek zijn in de cv-database naar geschikte kandidaten voor hun vacatures. Daarnaast kun je met je geplaatste cv ook snel solliciteren naar interessante vacatures in de vacaturebank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden