Niet apart, maar samen

In de uitgelekte Miljoenennota wijst de regering op de slechte prestaties van de Nederlandse economie ten opzichte van omringende landen....

De maatregelen die de regering voorstelt zijn, met name in hun scherpte en abruptheid, fel omstreden. Niemand betwist dat het noodzakelijk is meer mensen langer aan het werk te houden. Ook de noodzaak van een gematigde ontwikkeling van de lonen wordt algemeen erkend. Maar juist omdat de werknemers van Nederland zich de laatste twintig jaar altijd realistisch en coöperatief hebben opgesteld, is er geen enkele reden voor de provocerende confrontatiepolitiek die het kabinet-Balkenende heeft uitgestippeld.

De regering legt een reeks van verslechteringen in de arbeidsverhoudingen eenzijdig op. Het gaat daarbij niet alleen om pijnlijke ingrepen in de WW, de WAO, de VUT, het prepensioen en de ziektekostenregelingen. Ook wordt het overheidspersoneel op de nullijn gezet en worden CAO's boven de nullijn niet verbindend verklaard.

Dat de vakbeweging dit als een oorlogsverklaring ervaart, ligt voor de hand. Maar in plaats van de actiebereidheid van de - in elkaars armen gedreven - vakbonden en progressieve organisaties te testen, doet het kabinet er beter aan de sociale partners de hand te reiken. Een 'hete herfst' zal alleen maar verliezers kennen.

De meeste maatregelen uit de Miljoenennota zijn niet voor de eerste, maar voor de tweede keer uitgelekt. De afgelopen weken stonden de kranten immers al vol met de belangrijkste kabinetsvoornemens. Ambtenaren maken in augustus en september overuren om journalisten brokken informatie toe te werpen. Ook bewindslieden geven als het hen goed uitkomt voor de camera graag een voorschot op de kabinetsplannen. De verontwaardiging over het 'lekken' van de Miljoenennota doet dan ook hypocriet aan.

Omdat het niet gaat om de definitieve versie in boekvorm, is er geen sprake van schending van het embargo op de begroting die volgende week dinsdag wordt gepresenteerd. Vandaag kunnen de media die stapel papier van een meter hoog ophalen. Ze moeten dan beloven niets te publiceren vóór dinsdagmiddag.

Afschaffing van het embargo is nadelig voor de lezer en de kijker, omdat de journalisten dan te weinig tijd hebben om hun werk goed te doen. Het grote probleem is dat de Rijksvoorlichtingsdienst van de media eist dat ze ook bij uitlekken van de gegevens niets publiceren. Dit moedigt het jagen op nieuws en het niet meedoen aan de embargoregeling aan. Als de RVD deze eis laat vallen, ontstaat er ruimte om volgend jaar nieuwe afspraken te maken en het risico op uitlekken te verkleinen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden