Niemand gelooft nog in Japanse daadkracht

De yen herstelt verder. De 78-jarige Japanse minister van Financiën Kiichi Miyazawa bleek in staat tot een pirouette die een jongere minister hem niet had nagedaan....

FERRY HAAN

Van onze verslaggever

Ferry Haan

AMSTERDAM

Miyazawa verklaarde dat een lage yen niet in het belang is van de wereld en Japan. De financiële markten reageerden dinsdag onmiddelijk. Het herstel van de yen zette gisteren door. De munt eindige op de 144,20 voor één dollar.

Voorlopig is er een gevechtspauze op de valutamarkt. Maar het centrale probleem voor de nieuwe Japanse regering blijft dat niemand erop vertrouwt dat zij het land uit de economische misère zal leiden. Uit enquêtes, gehouden door Japanse kranten,blijkt dat het vertrouwen van de Japanners in de regering van premier Keizo Obuchi op een historisch dieptepunt is aangeland. Ook de financiële markten zijn sceptisch over de daadkracht van Obuchi.

Ed Yardeni is chef-econoom van het Deutsche Bank-kantoor in New York. Hij geniet groot gezag in de analistenwereld, omdat hij de bewegingen in financiële markten van de afgelopen jaren goed heeft voorspeld. Kortgeleden bedacht hij voor Japan een nieuwe vertrouwens-index.

Yardeni telt de ontwikkeling van de Nikkei-beursindex, de 10-jaars obligatierente en de dollarkoers van de yen bij elkaar op. Op 15 juni bereikte deze index een 10-jaars dieptepunt. Na een korte opleving is deze misère-index weer onderweg naar een nieuw dieptepunt. De trend van het vertrouwen van de markten gaat volgens Yardeni maar één kant op: verder naar beneden.

Debbie Johnson, Yardeni's naaste medewerkster, verklaart dat de Japanse regering geen daadkracht toont. Zelfs de aankondiging van een lastenverlichting van 55 miljard gulden door Miyazawa maakt op haar geen indruk, omdat het plan op zijn vroegst in het volgend voorjaar ingaat. Vrijdag maakt Obuchi de details van het hele belastingplan bekend. Na instemming van het parlement zal het nog zeker een half jaar duren voordat de Japanner er iets van zal merken.

Jan Ooms, analist van de Robeco groep, denkt ook dat het lang zal duren voordat Japan de problemen werkelijk zal aanpakken. Volgens hem is de trucendoos van de nieuwe Japanse regering nu leeg. De financiële markten wachten op echte maatregelen. Ooms is sceptisch over het pompen van geld in de economie. Het stimuleringsplan van 230 miljard levert een groot begrotingstekort op.

De staatsobligaties die de Japanse overheid uitgeeft om dit tekort te dekken, zijn voor bijna 60 procent in handen van de Japanse centrale bank. Vroeg of laat moet de bank de obligaties financieren. Op de kapitaalmarkt heeft niemand interesse in deze laag renderende obligaties en dus moet de centrale bank de obligaties monetair financieren, dat wil zeggen met nieuw geld. Hierdoor zal de lage Japanse inflatie oplopen en komt de yen weer onder druk.

Ooms vreest dat zolang de echte saneringen uit blijven, het vertrouwen in Japan blijft dalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden