Newconomy gangmaker op Beursplein 5

Beursnieuweling Newconomy stal dinsdag de show op het Damrak na een aantal nieuwsfeiten waarop de beurs zeer positief reageerde. Maandagavond maakte de participatiemaatschappij in startende internetbedrijven haar kwartaalcijfers bekend, dinsdag werd de verkoop aangekondigd van een belang in het bedrijf NetlinQ - een investering waaraan Newconomy 50 procent heeft verdiend....

Van onze verslaggever

En ook werd de greenshoe uitgeoefend, waardoor nog eens 930 duizend aandelen in de markt zijn gezet. 'Het feit dat er extra stukken zijn uitgegeven, betekent dat er veel belangstelling is voor het aandeel', oordeelt een handelaar. 'Het is duidelijk dat Newconomy voor een nette prijs naar de beurs is gegaan.' Het fonds steeg maar liefst 4,65 euro naar 18,95.

De stemming onder beleggers was volgens handelaren positief. De AEX-index steeg met 6,06 punten naar 673,54. Van de 25 hoofdfondsen boekten er dinsdag elf verlies en veertien winst. De omzet van 11 miljard gulden noemt een handelaar goed. Wel zit er volgens hem 45 procent van de omzet in de hoofdfondsen KPN, Koninklijke Olie en Philips.

Koninklijke Olie trok dinsdag de kar. Het fonds klom met 1,48 euro naar 64,38. Volgens een handelaar zijn veel effectenhuizen zijn de energiesector aan het 'heroverwegen'. 'Ze tonen belangstelling voor defensieve waarden als energie en farmacie, aangezien de technologiefondsen van die wilde koersbewegingen maken.'

Door de aanhoudende speculaties over een fusie tussen telecombedrijven KPN en het Spaanse Telefónica steeg KPN 3,50 euro tot 125. Maandag verdiende het aandeel al dik 9 procent. Endemol, in maart gekocht door Telefónica, steeg ruim 6 procent naar 140 euro. Op de beurs van Madrid steeg het aandeel Telefónica met een ongekende 9,2 procent naar 26,74 euro.

De Hollandse Beton Groep (HBG) verdiende 0,90 euro (6,5 procent) op 14,80, nadat het bekend maakte weer in gesprek te zijn met baggeraar Boskalis. Boskalis, dat in maart een vijandig bod deed op HBG, steeg 0,10 euro (0,5 procent) op 20,10.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden