New York stijgt tegen de stroom in

Twee dagen lang hebben Amerikaanse beleggers zich in gunstige economische berichten kunnen wentelen. Vrijdag maakten tegenvallende cijfers over de werkgelegenheid weer een einde aan het optimisme....

Van onze verslaggever

De grootste spelbreker was het ministerie van Arbeid, dat kon melden dat er in oktober 56 duizend nieuwe banen in de VS waren bij gekomen. Dat is minder dan de helft waarop economen in een peiling van persbureau Bloomberg hadden gerekend. Zij hadden geschat dat er 120 duizend banen bij zouden komen.

Somber waren ook de berichten over de winstgevendheid van Amerikaanse bedrijven. In het derde kwartaal steeg die bij bedrijven in de S & P 500 gemiddeld met 15 percent. Dat was in juli tot september vorig jaar nog 17 procent. In het vierde kwartaal zullen de winsten met 14 procent groeien, aldus berekeningen van analisten bij Thomson Financial.

De prijs van olie daalde licht, met 1 procent naar 61,15 dollar per vat. Die meevaller danken de Amerikanen aan het weer in het noorden van hun land, waar het warmer is dan normaal. Handelaren in olie kregen daardoor te maken met een teruglopende vraag en konden hun voorraden aanvullen. De dalende olieprijs was minder gunstig voor olieconcerns als Exxon en Chevron. Hun koersen liepen ietwat terug, net als die van andere bedrijven in de energiesector.

Amerikanen drinken weer meer koffie buitenshuis. De grootste koffieketen, Starbucks, wist te melden dat de gemiddelde omzet per winkel in oktober met 7 procent is gegroeid ten opzichte van een jaar terug. Analisten hadden op een consumptiestijging van hooguit 4 procent gerekend. Beleggers beloonden de cijfers met een lichte koersstijging.

Bij het luchtvaartbedrijf Northwest Airlines gingen de 5700 piloten vrijdag akkoord met een kwart minder salaris. De maatregel geldt voor twee maanden en moet onderhandelaars van de bonden en de werkgever tijd geven een reddingsplan voor de langere termijn op te stellen. Het vliegbedrijf vroeg in september uitstel van betaling aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden