New York kondigt sancties tegen Zwitsers aan

De stad en de staat New York treffen binnen zestig dagen sancties tegen de Zwitserse banken UBS en Crédit Suisse, omdat het geschil over de tegoeden van joodse nazi-slachtoffers in hun ogen niet bevredigend is opgelost....

REUTERSAFP en AP

Reuters, AFP, AP

NEW YORK

De Zwitsers zijn sterk in vermogensbeheer voor staatspensioenfondsen, in het uitgeven van staatsobligaties en het verzorgen van kredietbrieven voor de overheid. Zwitserland noemde de boycot contraproductief en overweegt een klacht in te dienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Bij het voortduren van de impasse over de joodse rekeningen zal New York zijn boycot tegen andere Zwitserse bedrijven uitbreiden. Ook de staat Californië heeft maatregelen tegen de Zwitserse banken genomen, totdat deze de onderhandelingen 'te goeder trouw' hervatten.

Op woensdag maakte een commissie van lokale Amerikaanse financiële verantwoordelijken de weg vrij voor sancties tegen de Zwitserse banken, die nog altijd tegoeden van duizenden omgekomen joden zouden beheren in de vorm van depositorekeningen, onroerend goed en juwelen. De belangrijkste klacht van de commissie is dat de Zwitserse regering principieel weigert aan het overleg tussen banken en joodse rechthebbenden deel te nemen.

De fusiebank UBS - tot voor kort Union Bank of Switzerland en Swiss Bank Corp. - en Crédit Suisse boden joodse overlevenden vorige maand een schikking van zeshonderd miljoen dollar. Rechthebbenden onder aanvoering van het Joods Wereldcongres (WJC) wezen het aanbod als 'beledigend laag' van de hand. Zij eisen 1,5 miljard dollar, waarmee zowel claims op de banken en als op de Zwitserse regering worden gedekt.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Eizenstat, die maandenlang bemiddelde tussen de twee partijen, waarschuwde voor het averechts effect dat de boycot zal hebben. Eizenstat vreest dat de maatregelen van de lagere overheden het standpunt van de Zwitsers verharden.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Rubin zei dat de sancties 'de natie beletten met één stem te spreken en de openheid van onze financiële markten in twijfel trekken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden