Neusbeugel voor minder snurken per uur

Product: Airmax (9,95 euro)..

Wat is het? Een neusbeugeltje voor meer lucht, helpt tegen snurken

Resultaat? Minimaal

Maximize your air staat er op de verpakking van de Airmax, een kunststof beugeltje (‘alleen geschikt voor plaatsing in de neus’) dat, mits ver genoeg naar binnen geduwd, beide neusvleugels een beetje verder open drukt.

Het beugeltje ‘optimaliseert de zuurstofinname’, stelt de producent. De fysieke prestaties worden niet alleen ‘beter’, ‘het lichaam krijgt extra energie’, aldus Airmax.

In de verpakking zit een grote en een kleine uitvoering; de grote is roze, de kleinere is blauw. Fietsers en hardlopers hebben er de meeste baat bij, maar ook snurkend Nederland kan er zijn voordeel mee doen. ‘Snurkloos omdat de luchtstroom op peil blijft’, heet dat in Airmax-taal.

De vraag naar onderbouwende bewijzen levert een opmerkelijk antwoord op. Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar de werking gedaan, meldt het pr-bureau op gezag van de producent.

Ervaringen van een honderdtal gebruikers hebben wel algemene bevindingen over ‘meer lucht’ opgeleverd. En dat na drie maanden een nieuwe moet worden aangeschaft, vanwege afname van de elasticiteit.

Op dit moment zijn er 250 Airmaxen uitgezet bij snurkers, sporters en neusspray-gebruikers. De resultaten van dit ‘representatieve’ onderzoek hoopt de producent dit jaar te publiceren.

Het ding kriebelt in de neus. Huisgenoten kijken wat vreemd op bij het halve ringetje dat uit de neus steekt. Meer lucht? Steekproef nummer 1, de eigen ervaring, levert weinig extra lucht op bij fietsen of lopen.

Vele serieuze onderzoeken die in het verleden met neus-openhouders zijn gedaan hadden een dergelijk resultaat. De meest bestudeerde is de BreatheRight, een (nog steeds te koop) trekpleistertje dat zo’n tien jaar geleden opgeld deed. Menig (amateur-)atleet dacht er harder mee te kunnen lopen of fietsen.

Het stripje, dat de neusvleugels van buitenaf opentrekt, lijkt uit het straatbeeld verdwenen. Geen wonder, het opent weliswaar neuzen, maar dat levert niet meer lucht op.

En tot betere prestaties leidt het ook niet, blijkt uit verschillende studies van de afgelopen tien jaar met tientallen Canadese, Japanse en Finse neuzen.

Uit recent onderzoek van het Gents universiteitsziekenhuis blijkt dat er wel een anti-snurkeffect is: het aantal snurken per uur neemt gemiddeld met 30 procent af, naar 173 snurken per uur verdeeld over tien slapers. Maar het snurklawaai, gemeten in decibels (50 dB), is er niet minder om.

Bij de Gentse studie ging het overigens niet om gezonde mensen, maar om patiënten met een chronische neusverkoudheid, inclusief verstopte neus.

Ook neusopenduwers van binnenuit zijn de afgelopen jaren bekeken. Met name een beugeltje van Zweedse origine, de NoZovent (ook in Nederland te koop), dat grote gelijkenis vertoont met de Airmax.

Het neusgat wordt iets beter opengehouden dan met een neuspleistertje aan de buitenkant, ontdekten KNO-specialisten van het universiteitsziekenhuis in Helsinki.

De Finse onderzoekers weten niet of dat ook meer lucht, fysieke kracht of anti-snurkwerking geeft. Meer studie is nodig, adviseren ze, zoals onderzoekers betaamt.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden