Nettowinst Akzo Nobel daalt 4 procent

De nettowinst van chemieconcern Akzo Nobel is de eerste drie maanden van dit jaar 4 procent gedaald tot 133 miljoen euro....

ANP

Bij de nettowinst zijn wel eenmalige lasten van 43 miljoen euro inbegrepen. Deze hebben onder meer betrekking op de reorganisatie bij de fabriek in de staat New Jersey in de Verenigde Staten.

Ook heeft Akzo voor in totaal 28 miljoen dollar schikkingen getroffen met producenten van generieke medicijnen. Zonder deze lasten bedraagt de winst 176 miljoen euro tegenover 164 miljoen een jaar eerder.

Akzo Nobel blijft bij de eerder afgegeven winstverwachting. De winst voor incidentele lasten komt dit jaar lager uit dan in 2003. Deze bedroeg toen 811 miljoen euro.

De medicijnenpoot van het concern gaat dit jaar volgens financieel topman F. Fröhlich 'turbulente tijden' tegemoet. De eerste drie maanden lag de omzet lager door de zwakke dollar.

Ook werden er minder medicijnen verkocht. Door flink in de kosten te snijden steeg het bedrijfsresultaat wel van 141 miljoen naar 155 miljoen euro.

De divisie was de afgelopen jaren de groeimoter van het concern, maar die kwam in 2003 tot stilstand. Organon staat zwaar onder druk. De omzet van het antidepressivum Remeron, de voormalige kaskraker, daalde sterk het afgelopen kwartaal. De concurrentie van generieke versies van het middel is enorm, omdat het patent is afgelopen.

Kostenbesparingen en autonome groei hielden de divisie Coatings (verf) op de rails. Het bedrijfsresultaat sprong 17 procent omhoog naar 82 miljoen euro. 'Door onze sterke positie in Azië en de Verenigde Staten kunnen wij het hoofd bieden aan de voortdurende druk op de Europese markten', zei Fröhlich.

Het bedrijfsresultaat bij de chemiedivisie daalde 4 procent naar 93 miljoen euro. Ook hier speelden kostenbesparingen een belangrijke rol. Akzo heeft daardoor de negatieve valuta-effecten bijna volledig kunnen compenseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden