Nettoloon stijgt met 4 procent

Werknemers met een modaal inkomen (bijna 2500 euro bruto per maand), gaan er dit jaar maandelijks netto ruim 60 euro op vooruit. Dat is een stijging van zo’n 4 procent....

Dit blijkt uit berekeningen van Raet, gemaakt op verzoek van de Volkskrant. Nederlands grootste verwerker van loonstrookjes heeft de schattingen gemaakt op basis van de eerste twintigduizend salarisoverzichten.

Een werknemer met het minimumloon, 1264 euro bruto per maand, gaat er eveneens 4 procent (40 euro per maand) op vooruit. Dat is deels te danken aan de stijging van het minimumloon met 8 euro per maand.

Bij de berekeningen zijn pensioenpremies niet meegenomen. Die kunnen leiden tot flinke verschillen tussen sectoren.

‘Voor de hogere inkomens zijn de nettolonen door de invoering van het nieuwe zorgstelsel dit jaar slecht te vergelijken met die van vorig jaar. Dat geldt met name voor werknemers die particulier verzekerd waren’, zegt Peter Bloem, analist bij Raet. ‘Als we het zorgstelsel buiten beschouwing laten, gaat vrijwel iedereen erop vooruit. Het kabinet heeft een aantal maatregelen genomen dat voor alle werknemers gunstig uitpakt.’

Werknemers houden meer over van hun brutoloon omdat eerdergenoemde premies zijn verlaagd. Ook het belastingtarief in de eerste en de tweede schijf is licht gedaald. Verder heeft het kabinet de algemene heffingskorting en de arbeidskorting verhoogd. Dit zijn kortingen die belastingplichtigen mogen aftrekken van de belasting.

Het nettoloon van ziekenfondsverzekerden is redelijk goed te vergelijken met dat van vorig jaar. Ziekenfondsverzekerden betaalden vorig jaar maandelijks zo’n 30 euro voor hun zorgverzekering. ‘Nu zijn ze ongeveer 85 euro kwijt voor een vergelijkbaar verzekeringspakket’, zegt Bloem.

‘Afhankelijk van de hoogte van de zorgtoeslag wordt dit verschil goedgemaakt.’ Alleenstaanden met een bruto-inkomen tot ongeveer 25 duizend euro (40 duizend voor echtparen) hebben recht op zorgtoeslag, die kan oplopen tot 33 euro (95 euro voor echtparen) per maand. Zo’n 6,5 miljoen Nederlanders hebben recht op zorgtoeslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden