Nerveus Wall Street doet flinke stap terug

NEW YORK (ANP) - Aanhoudende zorgen over de Amerikaanse autosector en de verslechterende economie zorgden donderdag opnieuw voor forse koersdalingen op Wall Street. Vooral de financiële fondsen gingen hard onderuit, net zoals dat de voorgaande handelsdag het geval was.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 444,99 punten (5,6 procent) op een stand van 7552,29 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 54,14 punten (6,7 procent) op 752,44 punten. Daarmee is de index op het laagste niveau sinds 1996 beland.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 70,30 punten op 1316,12 punten. Dat betekent een verlies van 5,1 procent. Woensdag kregen de beursgraadmeters ook al soortgelijke verliezen te verwerken.

Kortstondige opleving

Een voorlopig akkoord tussen Democraten en Republikeinen over een reddingsplan voor de Amerikaanse autosector zorgde donderdag voor een kortstondige opleving. Toen echter duidelijk werd dat het Congres de plannen voorlopig had afgewezen sloegen de beursgraadmeters weer de weg naar beneden in.

Hoewel de autoconcerns een belangrijk deel van de koerswinsten van eerder op de dag moesten inleveren sloten zij nog wel hoger. General Motors stond voor de aankondiging op een verlies van meer dan 12 procent. Het concern, waarvan de aandelenkoers de laatste tijd is gekelderd, sloot uiteindelijk met een plus van 3,2 procent. Daarmee was GM de enige stijger in de Dow.

Arbeidsmarkt

Ford eindigde de handel met een koerswinst van 10,3 procent. Een dag eerder zag de geplaagde automaker een kwart van zijn beurswaarde in rook opgaan door zorgen onder beleggers over de toekomst van het concern.

De zorgen over de economische ontwikkelingen in de VS werden donderdag extra aangewakkerd door tegenvallede cijfers over de arbeidsmarkt. Hieruit bleek dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is gestegen naar het hoogste niveau in zestien jaar.

Olieprijs

Financiële aandelen zaten opnieuw in de hoek waar de zware klappen vielen. Binnen de Dow dook Citigroup 26,4 procent omlaag, tot het laagste niveau in 13 jaar tijd. Beleggers maken zich steeds meer zorgen over de financiële positie van het bankconcern omdat het mogelijk voor miljarden dollars zal moeten afschrijven op oninbare leningen. JP Morgan Chase kreeg een koersverlies voor de kiezen van 17,9 procent.

Ook oliefondsen bleven in mineur, mede door een scherpe daling van de olieprijs. Chevron daalde 8,8 procent, terwijl ExxonMobil 6,7 procent kon inleveren.

De prijs voor een vat ruwe olie (van 159 liter) ging liefst 9,2 procent omlaag tot 48,70 dollar. Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2460 dollar, vergeleken met 1,2510 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden