Nergens in EU werken jonge vrouwen zo veel minder dan jonge mannen als hier

Binnen de Europese Unie kent Nederland de grootste verschillen in het aantal gewerkte uren van jonge vrouwen en mannen. Ook jonge, kinderloze vrouwen werken veel vaker in deeltijd dan jonge mannen: 62 procent van de vrouwen van 18 tot 25 jaar werkt niet fulltime. Bij de mannen is dat maar 28 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Beeld anp

Het gemiddeld aantal gewerkte uren is in Europa 35 uur voor vrouwen en 39 uur voor mannen. In Nederland is dit 29 tegenover 37 uur.

Uit het rapport blijkt dat jonge vrouwen ook minder vaak economisch zelfstandig zijn dan jonge mannen. Dit verschil is het grootst in de groep 30 tot 34 jaar: daar is 66 procent van de vrouwen en 82 procent van de mannen economisch zelfstandig.

Anders dan vaak wordt gedacht werken niet alleen moeders met jonge kinderen geregeld in deeltijd. Uit het onderzoek blijkt dat jonge vrouwen kort na afronding van hun opleiding al vaker in deeltijd werken dan jonge mannen, dus ook als de meesten van hen nog geen kinderen hebben.

Minder positief

Na het behalen van hun diploma vinden jonge vrouwen en mannen ongeveer even vaak werk, maar zijn vrouwen minder tevreden over hun baan en minder positief over hun carrièreperspectieven. Die verschillen zijn het grootst in de commerciële dienstverlening.

Vrouwen tussen de 18 en 30 jaar die bij de overheid werken, verdienen wel een hoger uurloon dan mannen. Na hun dertigste levensjaar wordt dit gelijkgetrokken. In het bedrijfsleven ontvangen vrouwen tot hun 25ste een hoger uurloon, maar krijgen na hun dertigste juist minder salaris per uur.

Lees ook

Vrouwen lopen hun hardnekkige inkomensachterstand op mannen snel in, maar er is meer nodig.

Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, het Australisch-Britse BHP Billiton, heeft zich plotseling tot het feminisme bekeerd. In 2025 moet de helft van het personeelsbestand uit vrouwen bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden