Nepkaas: ‘Niet te eten, maar lucratief’

‘Jaarlijks worden er wereldwijd honderden miljoenen kilo’s imitatiekaas gegeten’, zegt Mel Tunderman, directeur van Vika, de enige Nederlandse producent van ‘nepkaas’ – kaas die niet van melk, maar van plantaardige olie en aardappelzetmeel is gemaakt....

Dat uit een steekproef van televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde bleek dat veel diepvriespizza’s en kant-en-klaarmaaltijden nepkaas bevatten, is volgens Tunderman niet verrassend. Het gebruik van ‘analoge kaas’, zoals hij het noemt, is in de industrie volstrekt gebruikelijk. En daar is volgens hem weinig mis mee. ‘Wij produceren wat de markt vraagt. Een hoogwaardig en gezond voedingsmiddel.’

Het televisieprogramma liet elf willekeurige producten onderzoeken door het Instituut voor Voedselveiligheid van de Wageningen Universiteit.

Zes producten bleken imitatiekaas te bevatten, terwijl dat niet op de verpakking stond. De kaas op één diepvriespizza, onder meer verkrijgbaar bij supermarktketen Coop, bestond voor 70 procent uit imitatiekaas. Het plakje cheddar op een cheeseburger van McDonald’s bevat 30 procent nepkaas. Van de kaas op de lasagne en moussaka van Albert Heijn was respectievelijk 40 en 50 procent niet ‘echt’.

Volgens de supermarktketen is er echter geen reden tot ophef. ‘Het lijkt nu net of er een kaasmaffia aan de gang is, maar dat valt echt wel mee.’

McDonald’s ontkent het gebruik van analoge kaas met klem. Wel erkent de hamburgerketen dat de kaas op de cheeseburgers ‘niet voor 100 procent’ uit cheddar bestaat. ‘Er is water, boter, kruiden en zout aan toegevoegd. Dat is volkomen gebruikelijk.’

Harmen Haringsma is exportmanager bij Unilac Holland, een bedrijf dat onder meer ‘analoge producten’ exporteert. Volgens de website van dat bedrijf is die imitatiekaas specifiek bedoeld voor ‘industriële gebruikers als pizza- en hamburgerketens’.

Het gebruik van nepkaas is uiterst lucratief, aldus Haringsma. ‘De ingrediënten zijn veel goedkoper. Normale kaas moet bovendien minstens twee weken rijpen, analoge kaas maak je in een paar minuten. De kostprijs is hoogstens de helft van gewone kaas.’

Er zit wel een nadeel aan: volgens de exporteur is imitatiekaas ‘niet te eten’. ‘Het is niet gevaarlijk, maar gewoon niet lekker.’ Het smaakt nergens naar, aldus Haringsma. Maar met behulp van kleur- en smaakstoffen ‘is elke kaassoort na te maken’. Vaak wordt de smaakloze nepkaas geraspt en vermengd met echte kaas. Groothandels verkopen het mengsel als ‘pizza mix’. Zij verkopen ook onvermengde nepkaas, speciaal voor de pizzeriabranche.

Veel levensmiddelenfabrikanten passen de regels over ingrediëntvermelding slim toe; wanneer je op een diepvriespizza naast nepkaas ook echte kaas gebruikt, staat kaas bij de ingrediënten. De ingrediënten van de nepkaas – plantaardige olie, zetmeel – worden apart vermeld. Talloze producten bevatten olie en zetmeel, dus vermoedt de consument niet dat zijn maaltijd nepkaas bevat.

De Consumentenbond is geschrokken van de hoge percentages nepkaas die uit het onderzoek rollen. ‘Er is sprake van misleiding’, aldus een woordvoerder. De Voedsel en Warenautoriteit laat weten vanaf volgend jaar onderzoek te zullen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden