BlikSheila Sitalsing

Nekt De luizenmoeder de Audi A6?

Of we hier een Buckler-momentje te pakken hadden voor de Audi A6, vroeg iemand verderop in de straat, afgelopen zondagavond. Fluisterend, want onder je beste buren kunnen zich A6-rijders bevinden, en er zijn vrienden die van zo’n ding dromen, ondanks alles.

Een Bucklertje, het is een eeuwigheid geleden. Youp van ’t Hek werd nog op redelijke schaal grappig gevonden, in een oudejaarsconference zei hij dat hij drinkers van Bucklerbier, de alcoholvrije creatie van Heineken, stom vond. Daarna wilde niemand een Bucklerlul zijn, verdween het drankje van de Nederlandse markt en stond Van ‘t Hek te boek als merkendoder.

De potentiële doodsteek voor de A6 zat in de slotaflevering van De luizenmoeder, tv-programma over een basisschool waar afgelopen zondag 2,7 miljoen mensen naar keken. In de finale vertelt Pjotr-Jan, patjepeeër uit het schoolbestuur, dat hij naar graziger weiden vertrekt, ‘ceo’ wordt-ie, auto van de zaak natuurlijk. ‘Audi A6!’

Juf Ank, die net een aangeboden promotie naar schooldirecteur heeft afgeslagen omdat ze het belangrijker vindt dat haar kinderen gaan beseffen ‘dat we deel uitmaken van een groter geheel, dat we gedragen worden door elkaar’, noemt-ie schamper ‘de roze-sprookjesjuf’. Waarop juf Ank voorstelt: ‘Als jij nu met je dikke portemonnee in je Audi A6 in het sprookje gaat zitten geloven dat je werkelijk wat voorstelt, dan richt ik mij op het sprookje van geloof, hoop en liefde.’

Daar ga je, als Audi-marketeer.

Jarenlang heb je zorgvuldig gewerkt aan het imago van degelijke luxe, kneitersnel en toch beschaafd, iets waaraan af te zien is dat er serieus geld aan is besteed zonder dat men het van de daken hoeft te schreeuwen. Tonnen heb je gestoken in ‘voorsprong door techniek’-achtige slogans. Trots heb je jaar in jaar uit de lijstjes rondgetwitterd waarop, tussen een BMW uit de betere serie en een Mercedes uit de prijzigere klasse, steevast de Audi A6 met zijn burgerdegelijkheid prijkt als favoriete vervoermiddel van types die zich ondernemer noemen, of behorend tot het hogere managementsegment, of ook best erg: consultant. Spinnend van vreugde heb je bekendgemaakt dat de Nederlandse politie in een dikke, heel erg snelle A6 diesel gaat rijden – met die kloeke oranje-blauwe strepen erop is het zowaar een kek ding geworden.

En wat denken de mensen voortaan als ze uit de linkerbaan worden gedrukt door een donkerblauwe Audi A6? Daar gaat die intens treurige, mislukte lullo van een Pjotr-Jan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden