Negen Chinezen gedood in oproerig Jakarta

Een losgeslagen menigte is woensdag plunderend en brandstichtend tekeergegaan in Jakarta. Minstens negen etnisch-Chinese winkeliers zijn in de vlammen omgekomen toen hun zaak in brand werd gestoken....

AP, Reuters

JAKARTA

Ook in andere delen van de Indonesische hoofdstad werden gebouwen in brand gestoken en winkels geplunderd. De politie, die versterking kreeg van elitetroepen die werden neergelaten uit helikopters, schoot met rubberkogels en traangasgranaten op de opstandige menigten. Minstens tien mensen zouden ernstig gewond zijn geraakt.

Niet alleen in Jakarta, ook in Surabaya en andere steden kwam het tot gewelddadige protestacties. In Yogyakarta loste de politie waarschuwingsschoten boven de hoofden van de betogers. Minstens twee mensen raakten gewond door rubberkogels. De demonstranten gooiden brandbommen naar een waterkanon van de politie.

'Deze botsingen lopen uit de hand', waarschuwde de chef-staf van de strijdkrachten, generaal Wiranto. Hij zei dat het leger een onderzoek instelt naar de dood van de zes studenten. Ook de Nationale Commissie voor de Mensenrechten stelt een onderzoek in, waarbij ook de verantwoordelijkheid van hoge veiligheidsfunctionarissen zal worden betrokken.

President Soeharto heeft besloten zijn terugkeer naar Indonesië te vervroegen en wordt in de loop van de dag in Jakarta verwacht. De president woont in Caïro een conferentie van niet-gebonden ontwikkelingslanden bij.

De protestacties in Jakarta en andere steden zijn vooral gericht tegen de 76-jarige Soeharto, die al meer dan dertig jaar aan de macht is. De studenten, die met de acties zijn begonnen, eisen het aftreden van de president en verlangen ingrijpende politieke en economische hervormingen. Hun protesten vinden steeds meer steun bij de bevolking, die in opstand komt tegen de prijsverhogingen als gevolg van de economische crisis waarvoor Soeharto verantwoordelijk wordt gesteld.

Dat er nu bij de protestacties ook doden vallen, heeft grote ongerustheid verwekt bij de effectenhandel. De koersindex in Jakarta verloor 6,6 procent. Vooral de ondernemingen van de kinderen van Soeharto liepen klappen op. De Bimantara-groep van Soeharto's zoon Bambang verloor 100 tot 500 rupia. En de tolwegexploitant Citra Marga, die eigendom is van Soeharto's dochter Tutut, kwam na een verlies van 75 rupia op 450 rupia. De rupia zelf verloor gisteren ruim 17 procent van haar waarde ten opzichte van de dollar.

Ook Soeharto's jongste zoon, Tommy, ondervond schade van de protesten. Betogers vernielden een showroom waar auto's van het merk Timor worden verkocht - een 'Indonesisch' product waarvoor Tommy Suharto echter alle onderdelen belastingvrij invoert uit Zuid-Korea.

In het zakendistrict Sudirman werden de ruiten ingegooid van de regeringsbank BRI. Toen de politie kwam, werd ze uitgejouwd door de employés van de naburige kantoren.

In afwezigheid van Soeharto ondernam vice-president Habibie gisteren een poging de gemoederen tot bedaren te brengen. Hij verscheen op de televisie om zijn 'diepste medeleven' te betuigen aan de nabestaanden van de slachtoffers. Namens Soeharto riep Habibie 'de hele natie, vooral de jongere generatie en de studenten en alle partijen' op tot zelfbeheersing. Hij zei dat Indonesië rust en orde nodig heeft om de gewenste hervormingen door te voeren en uit de crisis te geraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden