Negatieve rente in zicht: Triodos verlaagt als eerste spaarrente naar 0,1 procent

Nog even en het is net zo rendabel om je spaargeld in een oude sok te bewaren als op een spaarrekening - dat is bovendien nog beter tegen cybercriminelen ook. Triodos Bank heeft de rente op internetspaarrekeningen maandag gehalveerd naar 0,1 procent. De rente is daarmee lager dan de toch al ultralage inflatie - tot nu toe in 2016 gemiddeld 0,3 procent - waardoor sparen bij de duurzame bank in feite geld kost.

Jonathan Witteman
Het hoofdkantoor van de Triodos Bank. Beeld anp
Het hoofdkantoor van de Triodos Bank.Beeld anp

Triodos bood al langer de laagste rente van alle Nederlandse banken, maar in de hele bancaire sector gaat de vergoeding die klanten krijgen voor het stallen van hun geld langzaam maar zeker richting het nulpunt. Bij de drie grote banken ABN Amro, ING en Rabobank komt de rente op een gewone internetspaarrekening niet boven de 0,3 procent. De maximale rente op een spaarrekening met vrij opneembare tegoeden is 0,8 procent, geboden door Nationale Nederlanden. Een jaar of drie geleden boden de drie grote banken nog het dubbele.

Als belangrijkste reden voor de renteverlaging noemt Triodos de historisch lage rentetarieven van de Europese Centrale Bank. Zoals spaarders geld onderbrengen bij een bank, zo parkeren banken spaargeld dat ze niet direct kunnen gebruiken - bijvoorbeeld omdat er niet genoeg bedrijven zijn om leningen aan te verstrekken - tijdelijk bij de ECB. Maar de ECB rekent daarvoor een negatieve rente van -0,4 procent, waardoor banken voor elke duizend euro spaargeld die ze in Frankfurt parkeren in feite een boete van vier euro moeten betalen. De ECB hoopt zo te stimuleren dat banken leningen verstrekken aan bedrijven en zo de economie helpen aan te jagen.

Banken reageren hierop door de rente op spaarrekeningen te verlagen. 'Wij financieren onszelf met spaargeld, we trekken in tegenstelling tot andere banken geen geld aan op de kapitaalmarkt', zegt Triodos-woordvoerder Maarten Thijs. 'Met dat spaargeld verstrekken we leningen aan duurzame ondernemers. Maar het ophalen van spaargeld en het verstrekken van leningen houdt nu eenmaal geen gelijke tred - al was het maar omdat het beoordelen van kredietaanvragen op risico's, rendement en duurzaamheid een arbeidsintensief proces is. Het overtollige spaargeld stallen we deels bij de ECB, maar tegen een negatieve rente. De nadelige gevolgen daarvan moeten we helaas voor een deel doorberekenen aan onze spaarders.'

Her en der in Europa bieden banken zelfs al negatieve rentes op spaarrekeningen. Een bank uit het Beierse Gmund am Tegernsee rekent klanten met meer dan een ton aan spaargeld een rente van min 0,4 procent, oftewel een jaarlijkse spaarboete van 400 euro. Ook Royal Bank of Scotland en Bank of Ireland rekenen vermogende klanten inmiddels een negatieve rente. ABN Amro heeft onlangs de voorwaarden voor zakelijke klanten veranderd, waardoor de bank sinds 1 oktober in geval van 'uitzonderlijke marktomstandigheden' de rente mag verlagen tot onder nul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden