NieuwsRente

Negatieve rente Europese Centrale Bank heeft Europese banken al 21 miljard gekost

De negatieve rente in Europa is een melkkoe voor de Europese Centrale Bank. Banken in de eurozonelanden hebben sinds 2016 21,4 miljard euro overgemaakt aan de ECB vanwege een negatief tarief van 0,4 procent op het stallen van deposito’s in Frankfurt. Voor de Nederlandse banken was dat bedrag 2,2 miljard euro.

Het gebouw van de Europese Centrale Bank.Beeld ANP XTRA

Dat blijkt uit onderzoek van Deposit Solutions, het platform voor spaardeposito’s. Alleen al in 2018 betaalden banken 7,5 miljard euro voor het parkeren van overbodig geld op een veilige plek, dat is 21 miljoen euro per dag. Het leeuwendeel – 70 procent – wordt betaald door de Duitse (7 miljard), Franse (5,1) en Nederlandse (2,2 miljard) banken.

Door de negatieve rente moeten banken die hun geld tijdelijk bij de ECB stallen, rente betalen. Banken raken gemiddeld 4,3 procent van hun winst kwijt door deze rentebetalingen. Over het geheel gezien had het negatieve rentetarief de grootste impact op banken in Finland (-14,1 procent) en Cyprus (-13,9 procent).  

Harald Benink, hoogleraar banking & finance aan Tilburg Universiteit, zegt dat de negatieve rente een logisch gevolg is van het beleid van de Europese Centrale Bank om banken te dwingen meer kredieten te verstrekken. ‘De Noord-Europese banken hebben meer last van de negatieve rente dan de Zuid-Europese omdat die via subsidies ook financieringen kunnen krijgen tegen extreem lage rente.’ 

Of de banken spaarders ook negatieve rente in rekening gaan brengen, durft hij niet te voorspellen. ‘Indirect gebeurt dat natuurlijk al. Als je 0,015 procent op een deposito krijgt en de bank brengt je 100 gulden kosten in rekening, dan is al sprake van een negatieve rente. En die kosten kunnen ze omhoog brengen.’

Het onderzoek laat ook zien dat de last van het negatieve tarief op banken jaar na jaar toeneemt. Het aantal jaarlijkse rentebetalingen door Duitse banken is in de afgelopen drie jaar bijna verdubbeld. Ook in Frankrijk, Nederland en Luxemburg gingen de betalingen jaar op jaar omhoog. Vooral voor Spaanse banken zijn de effecten van de rap toenemende kosten extreem: in 2016 droegen ze circa 125 miljoen euro af aan de ECB, in 2018 was dat circa 400 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden