Negatieve rente dreigt voor internetspaarder

De spaarrente lijkt geen bodem te kennen. De Rabobank heeft de rente op de particuliere internetspaarrekening per 22 september verlaagd van 0,4 naar 0,3 procent. Deze vrij opneembare spaarrekening is niet alleen de populairste bij de Rabobank, maar bij alle banken.

App-icoontjes voor mobiel bankieren. Beeld anp
App-icoontjes voor mobiel bankieren.Beeld anp

ING verlaagde eerder ook al de rente op zijn meest populaire spaarproduct naar 0,3 procent. ABN Amro vergoedt nog 0,4 procent. De banken houden serieus rekening met een negatieve rente, gezien het feit dat de systemen daarop al worden aangepast. Voorlopig is dat volgens de Rabobank nog niet aan de orde, maar 'hoe dat in de toekomst zal lopen is niet te zeggen'.

Op de geldmarkt worden kortlopende leningen tot één jaar verhandeld. De rentetarieven op de geldmarkt (euribor) zijn al negatief: van -0,058 procent voor 12-maands-euribor tot -0,380 procent voor de éénweeks-euribor. Bedrijven krijgen bij ING op hun spaartegoeden al helemaal geen rente meer vergoed. Bij de Rabobank is het nog 0,1 procent.

Geen compensatie

Verzekeraar Nationale-Nederlanden geeft met 0,8 procent particulieren de hoogste spaarrente op vrij opneembare rekeningen. Maar dat is onvoldoende om de inflatie goed te maken. Die wordt geschat op 1 procent. Wie meer dan 21.330 euro aan spaargeld heeft (het dubbele voor echtparen), betaalt daarover ook nog eens 1,2 procent belasting, zodat spaarders die bij een van de grootbanken zitten er nu bijna 2 procent op achteruit gaan.

Geen enkele bank compenseert dat. De allerhoogste rente in Nederland geeft de Estlandse Big Bank, die vorige maand de rente nota bene nog verhoogde. Daar wordt op een deposito met een looptijd van één jaar 1,10 procent vergoed en een voor 10 jaar zelfs 2 procent.

De Rabobank heeft dit jaar al twee keer eerder de spaarrente verlaagd. In maart 2015 bracht deze bank als eerste de spaarrente onder de 1 procent. Toen werd nog gezegd dat het niet veel lager zou kunnen. Nu durft niemand dat meer. Veel hangt af van wat de Europese Centrale Bank zal doen. Die heeft de geldkraan wijd opengezet en laat banken die daar hun geld stallen ook al 0,4 procent toe betalen. Op die manier probeert de ECB de kredietverlening te stimuleren waardoor de economie sneller gaat groeien. Er is enorm veel geld op de mark gekomen waarvoor naarstig een bestemming wordt gezocht. Veel grote beleggers zijn huiverig voor de aandelen- en obligatiemarkt omdat die volgens historische indicatoren peperduur zijn.

null Beeld
Beeld

Enorme geldbuidel

Rob Kapito, topbestuurder van 's werelds grootste beleggingsfonds van vermogensbeheerder Black Rock, meldde vorige week dat beleggers 70 biljoen dollar (bijna 63 duizend miljard euro) op spaarrekeningen aanhouden omdat ze niet weten waar ze in moeten beleggen. Ruim 10 biljoen dollar daarvan staat nu tegen een negatief rendement op bankrekeningen. Deze enorme geldbuidel houdt de rente extreem laag.

Hoewel andere banken hogere rentes bieden, blijkt uit de laatste in augustus gepubliceerde web performance score dat spaarders online de drie grootbanken ABN Amro, Rabobank en ING het best kunnen vinden bij hun zoektocht naar hun spaarrekening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden