Nederlandse zakenrelaties met bezette gebieden

UCP liet het onderzoeksbureau Profundo uitzoeken welke zakenrelaties Nederland heeft met de door Israël bezette Palestijnse en Syrische gebieden. De omvang van die relaties blijkt relatief beperkt; Israel zelf schat de EU-import uit de bezette gebieden op 200 miljoen dollar....

Unilever heeft een meerderheidsaandeel in Beigel & Beigel, dat in de industriële zone Barkan op de bezette Westelijke Jordaanoever zoutjes produceert. Bij Beigel & Beigel werken ongeveer 120 mensen, onder wie 45 procent Palestijnen. Unilever onderzoekt of het profijtelijk is de fabriek uit bezet gebied weg te halen.

Het Israël Producten Centrum (IPC) importeert onder meer kruiden, wijn, cosmetica en thee die in bezet gebied worden gemaakt. Volgens de website van het bedrijf worden de producten in Nederland door meer dan tweehonderd vrijwillige consulentes verkocht tijdens Israël-bijeenkomsten bij mensen thuis. IPC heeft volgens het laatste jaarverslag zestien mensen in dienst.

Soda-Club verkoopt in Nederland frisdranksiroop en apparaten die aan de siroop water en koolzuur toevoegen. Het hoofdkantoor van het bedrijf is op de Nederlandse Antillen gevestigd. Het bedrijf heeft de siroopproductie uit de Westoever weggehaald, maar laat er nog wel zijn apparaten maken. Die worden in Nederland onder meer bij Blokker en Gall & Gall verkocht.

Groente en fruit, onder merknamen zoals Jaffa en Carmel, wordt door Nederlandse importeurs of door Israëlische dochterondernemingen naar Nederland geïmporteerd. Volgens UCP is vaak niet te achterhalen of het fruit op bezet gebied is geteeld.

De Hema verkoopt witte wijn van het merk Barkan. Barkan heeft een productie-installatie in de industriële zone in de bezette Westelijke Jordaanoever. Maar volgens de Hema is haar wijn afkomstig van de kibboets Holda, die niet in bezet gebied ligt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden