Nederlandse vrouwen net iets duurzamer dan mannen

Nederlandse vrouwen gedragen zich iets duurzamer en meer betrokken bij wereldproblemen dan mannen. Maar het verschil is klein, en vertaalt zich vooral in relatief vrijblijvend gedrag als vaker praten over de armoede in de wereld en vaker online goede doelen steunen op Facebook.

Een oplaadpunt voor elektrische auto's. Mannen tekenen vaker voor ander vormen van groen gedrag, zoals het afnemen van groene stroom (50 procent man; 46 procent vrouw) en het rijden in hybride auto (3 tegen 2 procent). Beeld ANP
Een oplaadpunt voor elektrische auto's. Mannen tekenen vaker voor ander vormen van groen gedrag, zoals het afnemen van groene stroom (50 procent man; 46 procent vrouw) en het rijden in hybride auto (3 tegen 2 procent).Beeld ANP

Dat blijkt uit een onderzoek onder 1400 Nederlanders door onderzoeksbureau Kaleidos van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling NCDO. Met de resultaten van de enquête wordt sinds drie jaar de 'index mondiaal burgerschap' vastgesteld.

Vrouwen geven vaker goederen weg zoals kleding, schoenen en computers (48 procent) dan mannen (37 procent), blijkt uit het onderzoek. Ze doen ook vaker mee aan online handtekeningenacties (7 tegen 4 procent) en beweren vaker er iets van te zeggen wanneer vrienden of familie 'iets doen dat niet goed is voor het milieu' (16 tegen 13 procent).

Mannen tekenen vaker voor ander vormen van groen gedrag, zoals het afnemen van groene stroom (50 procent man; 46 procent vrouw) en het rijden in hybride auto (3 tegen 2 procent). Daar staat tegenover dat mannen volgens de enquête vaker (24 procent) een telefoonoplader in het stopcontact laten zitten zonder telefoon eraan. Dat doen vrouwen (20 procent) iets beter.

Zorgzaam

Zorgzaam gedrag is een eigenschap die vaker aan vrouwen wordt toegedicht, stellen de onderzoekers. Niettemin zijn gemeten verschillen klein en toont het onderzoek geen meetbare sexe-verschillen in de meeste andere vormen van duurzaam gedrag.

Zo zijn mannen en vrouwen even vaak vaste donateur voor een goed doel. Ze nemen even vaak het vliegtuig voor hun vakantie, gooien even vaak lege batterijen in de vuilnisbak, eten even vaak en veel vlees en kiezen even vaak een groene spaarbank.

Uitzondering

Veel uitingen van milieuvriendelijk gedrag zijn bovendien vaker uitzondering dan regel. Van alle Nederlanders heeft volgens het onderzoek slechts 11 procent een groene spaarrekening en compenseert maar 6 procent de CO2-uitstoot van een vliegreis. 22 procent onderschrijft de stelling: 'Als ik op vakantie ga, neem ik het vliegtuig'. De trein wordt door 17 procent gebruikt, door het hele jaar heen, dus inclusief de periode buiten de vakantie.

Ruim een kwart procent van de Nederlanders zegt binnen de eigen woonplaats de auto te nemen om ergens heen te gaan, hoewel fiets en openbaar vervoer daar vaak een goed alternatief vormen. Dat percentage blijft al drie jaar gelijk. De opmars van de elektrische fiets - een andere trend - verandert daar niets aan. Vorig jaar werden 192 duizend van die e-bikes verkocht; een op de vijf nieuwe fietsen. Kennelijk vervangen zij meestal een fiets zonder extra aandrijving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden