Nederlandse varkenspest duikt op in Italië

Op twee varkensbedrijven in Italië is dinsdag varkenspest vastgesteld die is overgebracht door uit Nederland geëxporteerde biggen. Italië is echter slechts een van de zes landen waarheen de 25 besmette bedrijven uit Nederland vlak voor het exportverbod nog varkens hebben vervoerd, zo blijkt uit gegevens die het ministerie van Landbouw...

Van onze verslaggevers

ROME/EINDHOVEN

Aan Spanje, Frankrijk, België, Duitsland en Griekenland zijn sinds 1 januari van dit jaar ook nog tienduizenden mogelijk besmette varkens geleverd. Het is daarom 'niet onwaarschijnlijk' dat binnenkort meer landen met ziektemeldingen naar buiten komen, geeft een woordvoerder van het Produktschap Vee, Vlees en Eieren (PVVE) toe.

Door de uitbraak van de ziekte in Italië is de hoop op een spoedige beëindiging van het exportverbod voor levende varkens klein geworden. Het Permanent Veterinair Comité (PVC) van de EU vergadert vandaag over verlenging van het verbod. Minister Van Aartsen van landbouw verwacht een verlenging met minimaal een week.

De besmette biggen in Italië waren afkomstig uit Venhorst. Het gaat om 2100 dieren op bedrijven in de buurt van Perugia en Salerno. Ze zijn afgemaakt. Volgens het ministerie van Landbouw zijn bij de export geen regels overtreden. De dieren zijn op 4 februari, net voor daar een vervoersverbod werd afgekondigd, uit Venhorst naar Den Bosch gebracht. Vandaar werden ze op 6 februari geëxporteerd. Nederland verbood export van varkens die oorspronkelijk uit het afgegrendelde gebied kwamen pas op 10 februari. Op 12 februari ging het exportverbod van de EU in.

Het ministerie geeft geen cijfers over de export van varkens in de laatste weken daarvoor. Gemiddeld gaan er wekelijks zeventigduizend biggen en meer dan honderdduizend varkens naar het buitenland. De landen die mogelijke besmette ladingen hebben gekregen zijn daarvan op de hoogte gesteld. Ze worden verondersteld die zelf te traceren.

België nam de meest drastische maatregelen: het maakte alle varkens af die sinds januari het land waren binnengebracht. Volgens het ministerie hebben andere landen zo'n maatregel nog niet overwogen.

Italië importeert jaarlijks een miljoen biggen uit Nederland. De landbouwraad van de Nederlandse ambassade had vanuit Den Haag instructie gekregen over de zaak te zwijgen. Italië had sinds 10 februari een verscherpte controle op varkens uit Nederland en Duitsland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden