Nederlandse topmanagers verdienen 172 keer modaal inkomen

Wie als topmanager het meeste geld wil verdienen, kan het best bij een Amerikaans beursbedrijf solliciteren. Als het erom gaat het meeste te verdienen in vergelijking met Jan Modaal, dan zijn Zuid-Afrika en India de beste plekken. Thailand, Polen en China kunnen beter worden gemeden.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit concludeert persbureau Bloomberg, dat het gemiddelde inkomen van topmanagers heeft berekend in 25 landen. Gemiddeld ontvangen zij een jaarsalaris van 6,51 miljoen dollar (6,12 miljoen euro). Nederlandse topmanagers (de ceo's van de AEX-fondsen) verdienen iets meer dan het gemiddelde: 8,66 miljoen dollar (8,15 miljoen euro). Dat komt mede door het feit dat in Amsterdam veel wereldwijd grote bedrijven zijn genoteerd, zoals Koninklijke Shell en Unilever. De topmanagers van de in de S&P 500 genoteerde bedrijven (de vijfhonderd grootste Amerikaanse beursconcerns) krijgen gemiddeld 16,9 miljoen dollar (15,9 mln euro), 2,6 keer het gemiddelde. Zwitserse ceo's krijgen gemiddeld 1,6 maal het gemiddelde. De managers van de Chinese beursfondsen moeten het toen met 640 duizend dollar, slechts 10 procent van het gemiddelde. Maar dat zou deels worden gecompenseerd door goedkope huisvesting. Er zijn ook landen waar miljoeneninkomens taboe zijn, zoals Japan, waar een hoog salaris wordt gezien als teken van hebzucht.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Als de topsalarissen worden vergeleken met de gemiddelde inkomens, dan zijn de bazen van de Zuid-Afrikaanse beursfondsen het beste af. Zij krijgen 7,1 miljoen dollar, 541 keer het modale salaris van 13,2 duizend dollar ter plekke. De topbestuurders in India verdienen 3,1 miljoen dollar, 483 keer het modale salaris. Op deze ranglijst staat Nederland op de negende plek. Het gemiddeld topinkomen hier is volgens Bloomberg 172 keer het modale inkomen van 50.235 dollar.

Opvallend genoeg verdienen de topmanagers in Thailand maar vier keer het gemiddelde. Daarmee is Thailand het enige land dat voldoet aan de fameuze Tinbergen-norm, die stelt dat geen enkele baas meer dan vijf keer het inkomen van de gewone werknemer zou mogen verdienen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden