Nederlandse start-up maakt beleggen wisselgeld mogelijk

Maar weinig Nederlanders durven hun vingers te branden aan de beurs. Een start-up wil daar verandering in brengen met een onconventionele methode: beleggen met wisselgeld.

Beeld Peter van Hugten

Rabobank heeft een nieuw gat in de markt ontdekt: uw wisselgeld. De bank is de belangrijkste geldschieter achter Peaks, een woensdag wereldkundig gemaakte start-up die het Nederlanders mogelijk maakt te beleggen met hun wisselgeld. Wie bijvoorbeeld voor 2,80 euro een dubbele espresso pint, kan dit bedrag straks met de app van Peaks automatisch laten afronden op 3 euro. De extra twintig cent steekt Peaks in een indexfonds met aandelen en obligaties. Met alle beetjes wisselgeld bij elkaar bouwt zich een mini-beleggingsportefeuille op van rond de 30 euro per maand, waarmee Peaks Nederlanders op een laagdrempelige manier over hun beursschuwheid hoopt heen te helpen.

'Beleggen moet voor iedereen een mogelijkheid zijn', zegt Sijbrand Tieleman, een van de oprichters van de Amsterdamse fintech-start-up. Nu de spaarrentes historisch laag zijn, jongeren zich in de schulden moeten steken voor hun studie en de pensioenen onzekerder zijn, groeit de noodzaak om je geld zo slim mogelijk te beheren, zegt hij. Peaks wil daarbij helpen, tegen een kleine vergoeding natuurlijk.

Peaks en grootaandeelhouder Rabobank storten zich niet voor niets op beleggingen. Wat Afrika ooit was voor de ontdekkingsreizigers Stanley en Livingstone, dat is Nederland voor de beleggingsindustrie: een vrijwel onontgonnen terrein waar veel geld valt buit te maken. Maar weinig Nederlanders durven hun vingers te branden aan de beurs. Nauwelijks meer dan één op de vier Nederlanders (27 procent) belegt zijn geld, ruim onder het Europese gemiddelde van 43 procent, bleek vorig jaar uit onderzoek van de Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock. Van de Zweden belegt bijvoorbeeld 61 procent. Dat Nederlanders zo weinig beleggen, heeft er ook mee te maken dat ze al relatief veel sparen (en beleggen) via hun pensioenfondsen. Hoe dan ook ziet Tieleman in Nederland 'onbenut potentieel'. 'Nederlanders vinden beleggen te ingewikkeld, zeggen er geen geld voor te hebben, of zijn bang voor de risico's. Maar hoe veel risico loop je als je met 30 euro begint?'

Het procedé is bij Peaks ongeveer hetzelfde als bij het Amerikaanse Acorns en het Japanse WealthNavi, platforms die al langer beleggen met wisselgeld. Peaks rondt alle pinbetalingen naar boven af, ook als de fles wasverzachter bijvoorbeeld 3 euro en één cent kostte, met dus 99 cent aan (virtueel) wisselgeld. De klanten van Peaks betalen een tarief van 1 euro per maand voor vermogens onder de 2.500 euro, en boven de 2.500 euro een tarief van 0,5 procent op jaarbasis. Daarbovenop zijn ze nog tussen de 0,08 en een half procent kwijt aan grote vermogensbeheerders als BlackRock en Vanguard, die het wisselgeld voor Peaks beleggen. De eerste drie maanden is de app gratis, studenten van 18 tot 22 jaar hoeven helemaal niets te betalen.

Het tarief van 1 euro maakt Peaks in eerste instantie vrij duur. Wie bijvoorbeeld 30 euro aan wisselgeld in de maand inlegt, boekt het eerste jaar een rendement van 0,3 procent, nauwelijks meer dan je op een spaarrekening van Rabobank zou krijgen. Maar dankzij de maandelijkse inleg van 30 euro is de beleggingspot na drie jaar al aangevuld tot bijna 1.134 euro, een rendement van 5procent, blijkt uit ramingen van Peaks.

Daar hoort wel een disclaimer bij: 'Aan beleggen zijn kosten en risico's verbonden', staat op de website van Peaks. 'U kunt uw inleg (deels) verliezen'. Wel spreidt Peaks de risico's door het geld te beleggen in indexfondsen, mandjes met duizenden verschillende aandelen. Gebruikers van de app kunnen kiezen uit vier risicoprofielen, waarbij het veiligste profiel relatief veel obligaties bevat.

Elk risicoprofiel is opgesplitst in een duurzame en minder duurzame variant. In de duurzame variant zitten bijvoorbeeld geen beleggingen in de tabaksindustrie of fossiele brandstoffen, vertelt Tieleman. 'De fondsen in de standaardoptie hebben wel allemaal de gedragscode voor verantwoord beleggen ondertekend. Je zult dus niet opeens aandelen in clusterbommen hebben.'

Piekenpijp 

De inspiratie voor beleggen met wisselgeld deed Peaks-oprichter Tieleman op bij de ouderwetse 'piekenpijp', de plastic muntenbuis waarin hij in zijn jeugd zijn wisselgeld opspaarde. 'Daar stopte je dan af en toe een gulden in die je overhad, en na een tijdje had je dan een aardig kapitaaltje opgebouwd.'

Jongeren

Peaks richt zich met de app vooral op jongeren. Dit past in de wereldwijde wedloop om millennials - de generatie geboren tussen pakweg 1980 en 2000 - tussen de gevestigde orde van de banken en de nieuwe orde van technologiebedrijven uit Silicon Valley en elders. Millennials hebben - al dan niet terecht - de reputatie dat ze ongeveer even loyaal zijn aan hun bank als Casanova trouw was aan de vrouwen. Dat is een groot verschil met oudere generaties, die niet zelden hun hele leven bij dezelfde bank blijven.

Tegelijkertijd zijn millennials wel weer hondstrouw aan hun smartphone en aan de gebruiksvriendelijke producten van techreuzen als Apple, Google en Facebook. Silicon Valley heeft zich dan ook gretig op de financiële markt gestort, met Google Wallet, Amazon Payments en Apple Pay als prominentste voorbeelden. Ze hopen zo het groeiende vermogen van de millennials voor de neus van de bank weg te kapen. Alleen al de Amerikaanse millennials zullen binnen drie jaar 6,6 biljoen euro aan liquide middelen hebben, is de prognose. Ondertussen proberen de banken verwoed aan te haken bij de fintech-revolutie. De samenwerking tussen Rabobank en Peaks is daarvan een voorbeeld.

'Het is goed om jong te beginnen met beleggen', zegt Tieleman, en nee, dat zegt hij niet alleen omdat dit gunstig is voor Peaks. 'Hoe jonger je begint, des te langer je profiteert van het rendement. Veel mensen beginnen pas met beleggen als ze op hun veertigste wat geld over hebben, maar zo bouwen ze veel minder vermogen op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden