Nieuws Oneerlijk voordeel Nike

Nederlandse rulings met Nike liggen onder de loep

Belastingparadijs Nederland ligt opnieuw onder vuur. Brussel gaat rulings (afspraken) onder de loep nemen die de Nederlandse Belastingdienst eerder met Nike heeft gemaakt. Volgens de Europese Commissie geeft de dienst de machtige Amerikaanse sportartikelenfabrikant een oneerlijk voordeel ten opzichte van de concurrenten. Ze is daardoor in strijd met de regels die staatssteun verbieden.

Nike-reclame met Dafne Schippers. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Tussen 2006 en 2015 heeft de Belastingdienst vijf rulings getroffen met twee in Nederland gevestigde Nike-dochters: Nike European Operations ­Netherlands BV en Converse Netherlands BV.

Deze twee bedrijven hadden licenties om de intellectuele eigendomsrechten van Nike en Converse voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika te exploiteren in ruil voor van de winst aftrekbare ­royaltybetalingen. Dankzij afspraken met de fiscus betaalden zij alleen belastingen over de flinterdunne operationele marge. Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zegt dat ‘het niet is toegestaan dat ondernemingen complexe structuren opzetten om op onrechtmatige wijze de winst te verlagen waarover zij belasting zouden moeten betalen’.

De commissie wil deze rulings nu toetsen aan de regels die staatssteun aan bedrijven in de EU verbieden. Vermoed wordt dat de royaltybetalingen niet overeenstemmen met de economische realiteit. Rulings mogen wel, maar niet als ze een bedrijf een concurrentievoordeel gunnen. Eerder hebben landen als Nederland en Luxemburg vanwege deze oneerlijke praktijken miljoenen euro’s moeten terugvorderen van Fiat en Starbucks. Dat gold ook voor de belastingvoordelen die Ierland en Luxemburg hadden toegekend aan Apple en Amazon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden