Nederlandse Peerby krijgt 1,7 miljoen euro van buitenlandse investeerders

Peerby, het Nederlandse onlineplatform voor het lenen van spullen bij de buren, krijgt 1,7 miljoen euro van enkele buitenlandse investeerders. Het is het tweede internationale succes voor een Nederlandse internet-start-up in een week.

Michael Persson
De onderneming Peerby, een online leen- en ruildienst zodat je geld bespaart. Beeld An-Sofie Kesteleyn
De onderneming Peerby, een online leen- en ruildienst zodat je geld bespaart.Beeld An-Sofie Kesteleyn

Peerby wil het geld gaan gebruiken om het leenidee uit te rollen in de Verenigde Staten. Voor het einde van volgend jaar wil het bedrijf 'communities' hebben in vijftig Amerikaanse steden. Op dit moment is Peerby actief in Nederland, België, Berlijn, Londen en enkele Amerikaanse steden zoals New York en San Francisco.

De financiële injectie, die donderdag wordt bekendgemaakt, is afkomstig van de Franse investeringsmaatschappij Xange, van het Amerikaanse couveusefonds voor startende bedrijven Techstars en van uitgever Sanoma, die twee jaar geleden al naar schatting een paar ton in het bedrijf stak. Ook een paar Amerikaanse en Canadese suikerooms staken geld in het bedrijf.

Oprichters Daan Weddepohl (34) en Eelke Boezeman(32) blijven meerderheidsaandeelhouder. 'Dat vinden we belangrijk', zegt Weddepohl, een voormalig ict-er en acteur die in 2011 met Peerby begon. 'Zo houden we zeggenschap over de richting van het bedrijf.'

Eerder deze week kreeg Blendle, de Nederlandse onlinekiosk voor kranten- en tijdschriftenartikelen, 3 miljoen euro uit Amerika en Duitsland.

Peerby heeft inmiddels bijna honderdduizend 'leden'. In totaal hebben die sinds de officiële start twee jaar geleden een miljoen 'transacties' gedaan. Dan komt er op de telefoon van een deelnemer bijvoorbeeld een bericht binnen dat een buurtgenoot 100 meter verderop een boor of een Tiroler jurkje nodig heeft. Volgens Weddepohl wordt aan 85 procent van de verzoeken voldaan, meestal binnen een half uur.

'Maar wij willen naar 99 procent, en denken dat een positieve reactie binnen een minuut haalbaar is. Als we dat halen hoef je heel veel dingen niet meer te bezitten. Dan gaan we echt anders consumeren.' Peerby is het tot dusver enige vlot lopende leenplatform ter wereld. Volgens Rodolphe Menegeaux van Xange is Peerby 'de meest succesvolle liquide markt die we ooit hebben gezien'.

Geen commissie

De grote vraag is nu wel hoe er geld verdiend gaat worden aan deze vriendendiensten. Veel bedrijven in de deeleconomie, zoals carpoolbedrijf Uber en kamerdeler Airbnb, lopen binnen dankzij de paar procent commissie die ze pakken van elke transactie. Bij de gratis handel van Peerby is dat onmogelijk. Weddepohl ging aanvankelijk wel uit van zo'n commissie-model: hij dacht dat mensen alleen tegen een kleine vergoeding spullen aan elkaar zouden willen uitlenen. 'Toen bleek dat ze dat voor niets doen was dat fantastisch, maar het stelde ons wel voor een uitdaging.'

Vanaf begin volgend jaar gaat hij op maat gemaakte mini-verzekeringen aanbieden aan de leners, zodat die niet bang hoeven te zijn dat ze voor hoge kosten komen te staan mocht een geleend apparaat het begeven. Op de lange termijn wil hij via het platform een heel nieuw consumptiemodel introduceren, waarbij de fabrikant eigenaar blijft van de spullen die door de mensen in een wijk worden gebruikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden