Nederlandse inflatie stijgt tot 3,2 procent

Voor het eerst sinds 2002 komt de Nederlandse geldontwaarding boven de 3 procent uit.

Van onze redactie

Hogere prijzen voor elektriciteit en gas zijn veruit de belangrijkste oorzaken van de toegenomen inflatie. De prijs van gas was in juni 6,9 procent hoger. Dit is mede het gevolg van hogere olieprijzen, die met enige vertraging doorwerken in de gasprijs. Elektriciteit werd 3,2 procent duurder. In juli werden de woninghuren met gemiddeld 1,9 procent verhoogd. Vorig jaar was de gemiddelde huurstijging in juli 1,4 procent.

Nederland heeft nog altijd een van de laagste inflatiecijfers van Europa, maar het verschil wordt kleiner. Volgens schattingen van Eurostat bedraagt de algehele prijsstijging in Europa 4,1 procent, 0,1 procentpunt meer dan in juni. Eurostat berekent inflatie anders dan het CBS. Volgens de rekenmethode van Eurostat zou de Nederlandse inflatie uitkomen op 3,0 procent, een stijging van 0,7 procentpunt ten opzichte van juni.

Vandaag komt de Europese Centrale Bank bijeen. Een nieuwe renteverhoging wordt niet verwacht. Een hogere rente bestrijdt inflatie, maar is slecht voor de toch al afnemende economische groei. Om half drie is de persconferentie van de ECB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden