Nederlandse industrie kampt met steeds groter personeelstekort en vergrijzing werknemers

Het tekort aan personeel in de Nederlandse industrie loopt steeds verder op. Bijna 16 procent van de industriebedrijven zegt dat het ontbreken van personeel de productie belemmert. Tegelijkertijd kampt de industrie met een personeelsbestand dat sneller vergrijst dan de beroepsbevolking.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het personeelstekort is niet zo nijpend geweest sinds 1985, het jaar waarin het CBS startte met de tellingen. Niet geheel verrassend valt het opgelopen tekort samen met een toegenomen vraag naar producten. Slechts 11 procent van de bedrijven kampt met onvoldoende vraag.

Ter vergelijking: in het vierde kwartaal van 2009, toen Nederland zich in een diepe recessie bevond, had 40 procent last van te weinig vraag. Slechts 2 procent van de bedrijven sprak toen van een gebrek aan personeel. De economie staat er nu dus een stuk florissanter voor.

Te weinig handen

Van alle branches is het personeelstekort het grootst in de machine-industrie. Er zijn veel te weinig handen voor zowel het produceren als het repareren en installeren van machines. Bijna een kwart van de bedrijven in de machine-industrie zit met openstaande vacatures.

In de bouwgerelateerde industriebranches neemt het tekort daarnaast razendsnel toe, stelt het CBS. Kampte in het derde kwartaal van 2017 'maar' 12 procent van de bedrijven in deze branches met een gebrek aan personeel, inmiddels is dat gestegen naar 19 procent. Dat is een toename van maar liefst 7 procent in drie maanden.

Vergrijzing

Naast dit relatieve luxeprobleem hebben de industriebedrijven een andere, grotere zorg. De sector vergrijst steeds verder. Het aandeel 45-plussers in de industrie groeide van 36 procent in 2005 naar 51 procent in 2016. Daarmee vergrijst de sector sneller dan de werkzame bevolkingsbevolking. Daarin steeg het aandeel 45-plussers in dezelfde periode van 35 naar 44 procent.

De meest vergrijsde branche is de chemische industrie. In 2016 was 60 procent van de werkenden hier 45 jaar of ouder. Ook de elektrotechnische industrie vergrijst met een moordend tempo: hier is 55 procent ouder dan 45 jaar.

In beweging

'We maken ons zorgen over de oplopende tekorten', zegt voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink van FME, de werkgeversorganisatie voor de technologische industrie. 'Ook uit onderzoek van ING blijkt dat onze technologische industrie tot 2030 zo'n 120.000 mensen nodig heeft: 70.000 mensen vanwege pensionering en 50.000 mensen om de groei van de industrie vast te houden.'

Zowel overheid, bedrijfsleven als onderwijs moet in beweging komen om aan die personeelsvraag te voldoen, vindt zij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden